gniazda mięsne, które są łatwe oraz szybkie w przygotowaniu i wzbudzą zachwyt u gości.

Mięso mielone przełóż do miski. Obierz cebulę i zetrzyj na tarce. Wyciśnij czosnek przez praskę. Mięso połącz z warzywami, a następnie dodaj mąkę, jajko, olej, tymianek, paprykę oraz posiekaną pietruszkę Przypraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać.

Zwilż ręce woda, bądź odrobiną oleju, aby mięso się nie przyklejało podczas jego formowania. Oderwij kawałek mięsa i uformuj z niego kulkę. Na środku zrób palcem dziurkę, aby przypominało ptasie gniazdo. Pojedynczo rozłóż uformowane gniazda na blaszce. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piecz 20 minut.

Ziemniaki ugotuj w osobnym garnku. Posól je i dodaj masło, gałkę muszkatołową, mleko. Ugnieć wszystko do uzyskania konsystencji puree. Na koniec dodaj twaróg.