Klopsiki z mięsa mielonego to pyszny i niedrogi obiad. Nikt nie robi lepszych klopsików.

To doskonały przepis na prosty, pyszny obiad.

Będziesz zachwycony tymi delikatnymi klopsikami w sosie pomidorowym. Dodatkowy przepis znajdziesz pod tym przepisem.

Składniki na klopsiki

  • mięso mielone – 0,5 kg
  • ryż – 130 g
  • marchew – 100g
  • cebula – 100g
  • jajko
  • czosnek – 3 ząbki
  • sól, pieprz – w zależności od potrzeb

Składniki na sos:

  • woda – 150 ml
  • koncentrat pomidorowy – 50 g
  • kwaśna śmietana – 50g
  • olej – 20ml
  • słodka papryka w proszku – 10g
  • sól, pieprz – w zależności od potrzeb

Wykonanie:

Cebulę drobno posiekaj. Połączyć ją z mięsem i ryżem. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie wyciśnij czosnek. Wymieszaj masę mięsną z jajkiem, czosnkiem i marchewką. Doprawić i dobrze wymieszać.

Z masy zrobić małe nacięcia, a następnie ułożyć je w naczyniu do pieczenia. Składniki sosu wymieszać trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji. Rozprowadzić go równomiernie na klopsikach. Piec danie przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Posyp klopsiki tartym cheddarem. Smacznego!

PRZEPIS DODATKOWY

Składniki:

  • mięso mielone – 0,06 kg
  • kapusta – 250 g
  • cebula
  • jajko
  • Sól, pieprz – w zależności od potrzeb
  • Trochę żółtego sera

Wykonanie:

Mięso i kapustę wymieszać razem, myjąc kapustę. Do masy dodać posiekaną cebulę wraz z jajkami i przyprawami.

Z masy uformować kulki i umieścić je w wysmarowanej tłuszczem formie do pieczenia. Ułożyć je w naczyniu do pieczenia pokrytym folią. Piec przez około godzinę. Wyjąć zapiekankę i posypać tartym serem. 10 minut. Smacznego!