Przygotowanie kremu przypominającego Nutellę jest stosunkowo proste. W pierwszej kolejności, należy połączyć ze sobą kakao, cukier puder oraz mąkę. Następnym etapem będzie rozpuszczenie czekolady w tak zwanej kąpieli wodnej. Czekoladę trzeba koniecznie pozostawić do ostygnięcia.
Kolejnym etapem będzie wlanie do suchych składników krowiego mleka, a później rozpuszczonej czekolady. Trzeci etap do umieszczenie wszystkich składników w garnku i zagotowanie ich. Podczas gotowania, trzeba będzie dodać łyżkę masła do produktów. Następnie trzeba zająć się orzechami.
Należy obrać je ze skórki i uprażyć w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Potem, przy użyciu blendera kielichowego, mielimy uprażone orzechy. Powstałą pastę dodajemy do do składników znajdujących się w garnku. Warto byłoby cały czas dokładnie mieszać nasz krem.
Kiedy konsystencja będzie miała odpowiednią gęstość, gaz należy wyłączyć. Krem wymaga rzecz jasna ostudzenia przed spożyciem. Po ostudzeniu można go spróbować. Domową nutellę przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika, a następnie umieszczamy w swojej lodówce.