Czekoladowy mannik – bez dodatku jajek. Moja rodzinka jest zachwycona smakiem. Hit w mojej kuchni

Mannik to jedno z ciast, które można przygotować na naprawdę wiele sposobów.

Poniżej przedstawiamy jeden z nich.

Aby przygotować Mannik, będziesz potrzebować:

  • 200g mąki pszennej oraz kaszy manny.
  • cukier w ilości 180-200g.
  • 10g proszku do pieczenia.
  • woda [180ml],
  • cukier waniliowy [10g],
  • olej słonecznikowy [120ml]
  • 4 łyżki kakao.
  • jeżeli chcesz, możesz dodać coś od siebie, np. rodzynki czy orzechy.

Przygotowanie

Weź miskę i wymieszaj w niej kaszę mannę z waniliowym oraz „normalnym” cukrem. Następnie dodaj wodę i ponownie wymieszaj składniki.

Gdy to zrobisz, odczekaj 2-3 godziny. Oczywiście możesz poczekać dłużej, nawet do następnego dnia, lecz w takim przypadku przykryj kaszę folią. Kiedy minie określony czas [lub dłuższy], weź olej słonecznikowy i nalej go do miski ze składnikami.

Później zrób to samo z kakao. Następnie dokładnie wymieszaj produkty. Gdy to zrobisz, przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia również do miski ze składnikami. Jeżeli chcesz w swoim Manniku zasmakować także rodzynek i orzechów, dodaj je teraz.

Do przeprowadzenia kolejnego etapu będziesz potrzebować formy do pieczenia. Nasmaruj ją olejem roślinnym, a następnie posyp lekko mąką. Później przelej do niej przygotowaną wcześniej masę.

Kiedy to zrobisz, nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Umieść w nim ciasto i piecz przez 40-50 minut.