Poniżej przedstawiamy jeden z nich.
Weź miskę i wymieszaj w niej kaszę mannę z waniliowym oraz „normalnym” cukrem. Następnie dodaj wodę i ponownie wymieszaj składniki.
Gdy to zrobisz, odczekaj 2-3 godziny. Oczywiście możesz poczekać dłużej, nawet do następnego dnia, lecz w takim przypadku przykryj kaszę folią. Kiedy minie określony czas [lub dłuższy], weź olej słonecznikowy i nalej go do miski ze składnikami.
Później zrób to samo z kakao. Następnie dokładnie wymieszaj produkty. Gdy to zrobisz, przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia również do miski ze składnikami. Jeżeli chcesz w swoim Manniku zasmakować także rodzynek i orzechów, dodaj je teraz.
Do przeprowadzenia kolejnego etapu będziesz potrzebować formy do pieczenia. Nasmaruj ją olejem roślinnym, a następnie posyp lekko mąką. Później przelej do niej przygotowaną wcześniej masę.