Ten boski przepis na ciasto mandarynkowe jest po prostu pyszny. Każdy powinien go znać.

Teraz czas na proste, ale pyszne ciasto mandarynkowe.

Ta słodycz sprawi, że zakochasz się od pierwszego kęsa. A więc smacznego! Ten pyszny deser zachwyci wszystkich Twoich gości.

Tort mandarynkowy – pysznie kolorowy

Składniki

  • 2 średnie mandarynki
  • 2-3 żółtka
  • 180g mąki pszennej
  • Cukier waniliowy 0,5 saszetki
  • 125 ml świeżego mleka
  • 100g cukru
  • 25g masła roztopionego do ciasta
  • 25g masła do posypania
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki mąki tortowej
  • Posypać 2 łyżki cukru na wierzchu
  • Posypać 2-3 łyżkami cukru pudru

Przygotowanie

Żółtka, cukier, mleko, cukier waniliowy i sól wymieszać razem.

Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać z ciastem. Połączyć wszystkie składniki.

Następnie wlej ciasto do formy i równomiernie je rozprowadź.

Na wierzchu ułożyć plasterki mandarynek. Polewamy masłem. Dodajemy dwie łyżki cukru.

Następnie wstawiamy nasze ciasto do piekarnika, aby piekło się w temperaturze 180 stopni przez 30-35 min. Po około pół godzinie sprawdzamy ciasto szpikulcem. Gdy ciasto jest już gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i oprószamy cukrem pudrem.

Już po pierwszym razie nie przestaniesz piec tej pyszności. Koniec z wszelkimi dietami! Nie warto!