Pyszne małe ciastka – 100 szt w 20 min. Zamrażam, a w przypadku niespodziewanych gości piekę je szybko
Małe ciastka, które zamrozisz i przygotujesz w ekspresowym tempie, kiedy odwiedzą Cię niespodziewani goście
Poniżej poznasz przepis na wyjątkowe mini bułeczki, które przygotujesz jedynie w 20 minut. Powstanie ich aż 100 sztuk. Te bułeczki, możesz przechowywać w zamrażarce i odpiec je szybko, gdy tylko najdzie Cię ochota na domowe wypieki lub kiedy z wizytą wpadną znajomi.

Malutki bułeczki są idealną przekąską nie tylko dla dorosłych, ale także dla małych niejadków.
Wyjątkowo smakowity wygląd i niewielki rozmiar, zachęcą nawet największego niejadka. Nadziane bułeczki idealnie pasują jako dodatek do zup czy przekąska w towarzystwie gorącej herbaty. Te bułeczki są bardzo miękkie i delikatne Jeżeli zrobisz bułeczki z dwóch albo nawet trzech porcji nie będzie to przesadą, a wszystkie ciasteczka znikną ze stołu w mgnieniu oka.
Składniki na ciasto:
- 400g mąki pszennej
- 2 jajka (1 do posmarowania bułeczek przed pieczeniem)
- 250 ml kefiru
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sezam do posypania
Bułeczki najlepiej smakują faszerowane na słodko – do ciasta wystarczy dodać odrobinę cukru i przygotować farsz czekoladowy, twarogowy lub owocowy. Wyśmienicie smakują na słono wypełnione duszoną kapustą, mięsem lub wątróbką. Dzisiaj zaproponuję wyjątkowy i niepowtarzalny farsz wytrawny – nadzienie kiełbasiano – serowe.
Składniki na nadzienie:
- 100 g kiełbasy
- 50 g twardego sera
- świeże zioła
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania ciasta: Połącz wszystkie płynne składniki, dodaj sól, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj porcję przesianej mąki i wyrabiaj elastyczne i miękkie ciasto.

Gotowe ciasto, przełóż do dużej miski i przykryj bawełnianą ściereczką w ciepłym miejscu na około 20 minut. W tym czasie przygotuj farsz: Kiełbasę i ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami.
Teraz etap przygotowywania i nadziewania bułeczek:
Przygotuj silikonową formę – taką do lodu lub ciastek z bardzo małymi oczkami. Idealnie sprawdzona do wykonania tych bułeczek, jest taka w formie plastra miodu. Ciasto podziel na 4 części, każdą z nich trzeba rozwałkować cienko na grubość 2 – 2,5mm.

Foremkę posyp mąką dość grubo, połóż na niej ciasto. W głębieniach foremki umieść farsz, następnie przykryj drugą częścią ciasta. Przy pomocy wałka, dociśnij do siebie obie części ciasta. Blachę nasmaruj olejem. Gotowe bułeczki wyciągaj szybko z foremki i kładź na blaszce.