
Ciasto:
Nadzienie makowe:
Nadzienie orzechowe:
Przygotowanie ciasta:

Cukier rozpuścić w letnim mleku, dodać drożdże, przygotować zakwas. Do wyrośniętego zakwasu dodać żółtka.

I dodać roztopione masło. Dodać wszystko do mąki i zagnieść ciasto trzepaczką (ale najlepiej ręką).

Uformować 4 identyczne bochenki i odstawić na 30 min. wyróżniać się. Wypełnij farszem. Nadzienie makowe:

Z cukru i wody zrobimy syrop cukrowy (na nitkę). Wmieszaj gorący syrop do maku i dodaj 1 dcl rumu i około 3 paski skórki z cytryny. Nadzienie orzechowe: Wymieszaj gorący syrop cukrowy i około 3 paski skórki pomarańczowej z orzechami.

Nadzienie podzielić na równe części (jeśli gdzieś będzie za dużo nadzienia, strudel pęknie). Po obsypaniu maku posypać rodzynkami. Gotowy strudel posmarować 3 razy roztrzepanym całym jajkiem i 1 raz żółtkiem.
