Domowy przepis na zamiennik majonezu – Możesz zrobić swój własny.

Wegański majonez, który ma wspaniały smak. Używaj go do sałatek lub słonych przekąsek.

Składniki:

  • 2 łyżki stołowe mąki lnianej
  • 60 ml wody
  • 125 ml oleju (kokosowego lub innego ulubionego)
  • 1,5 łyżki musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Sól, pieprz i cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Połącz mąkę z wodą w rondelku, podgrzewaj na małym ogniu. Gdy mieszanka zgęstnieje, zdejmij garnek z ognia i pozwól jej ostygnąć do temperatury pokojowej. Dodaj wszystkie przyprawy do garnka. Mieszając, dodawaj powoli olej. Dodaj do sosu sok z cytryny. Na koniec dodaj musztardę. Dopraw sos do smaku według własnych upodobań.

Smacznego!

Czytaj dalej