Możesz zrobić swój własny zamiennik majonezu bez jajek i octu. Jest tak samo pyszny jak kupiony w sklepie, ale zdrowszy!
Chociaż majonez można kupić po niższej cenie, jest on również droższy i zawiera sztuczne barwniki i konserwanty. Ten zdrowszy majonez można zastąpić wersją kupioną w sklepie. Jest on również wolny od konserwantów, octu i surowych jaj.
Jest bardzo łatwy w przygotowaniu nawet dla początkujących kucharzy. Będziesz również pozytywnie zaskoczony jego smakiem. Domowy sos możesz wykorzystać do urozmaicenia kanapek, sałatek i smażonych potraw.
Połącz w misce olej, mleko i oliwę z oliwek. Zmiksuj je w blenderze. Po dokładnym wymieszaniu składników, dodaj sól musztardową, cukier i sok z cytryny. Mieszaj składniki aż do uzyskania gęstego i jednolitego sosu. Jeśli chcesz, dodaj świeżą, posiekaną natkę pietruszki. Sos najlepiej przechowywać w szklanym pojemniku, np. słoiku. słoik).
Daty ważności sosu: Poszukaj daty ważności na mleku, które zostało użyte do jego produkcji. Data ta nie powinna być przekroczona. Wciąż możesz dodawać sos do swoich ulubionych potraw.