Przepis na pyszną i szybką w przygotowaniu maskaradę lodową. Takiego wyśmienitego deseru nie znajdziesz w żadnych kawiarni czy sklepie.

Domowa maskarada lodowa Tak dobrego deseru nigdzie nie kupisz, zrobisz go błyskawicznie, a smakuje wyśmienicie!!!

Maskarada lodowa to puszysty i delikatny przysmak. Jest połączeniem cudownej słodyczy rozpływającej się w ustach i smakowitej konsystencji. Każdy, kto jej spróbuje, stanie się jej admiratorem.

Składniki:

  • żółtka – 4,
  • mleko w proszku – 1 szklanka,
  • śmietana 30% – 200 g,
  • słodzone skondensowane mleko – 2 puszki,
  • esencja waniliowa – 1 łyżka,
  • mleko – 500 ml,
  • masło – 2 łyżki.

Polewa czekoladowa – składniki:

  • śmietana 30% – 100 g,
  • czekolada mleczna – 200 g.

Przygotuj garnek. Wlej do niego mleko skondensowane. Wsyp mleko w proszku i zamieszaj. Dodaj śmietanę, mleko, żółtka i esencje waniliową. Potem gotuj wolno na małym ogniu. Masa ma powoli gęstnieć.

Przygotuj formę. Nasmaruj ją tłuszczem, na przykład olejem. Wlej do formy masę. Włóż do zamrażarki i pozostaw tam aż do całkowitego zamarznięcia. W tym czasie przygotuj polewę czekoladową.

Najpierw rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie wymieszaj ją ze śmietaną. Gotową maskaradę lodową polej polewą czekoladową.

Dodatkowo można ja posypać posiekanymi orzechami, migdałami lub startą czekoladą. SMACZNEGO!!! NA ZDROWIE!!!