Oto babciny trik na perfekcyjne lepienie pierogów. Instrukcja krok po kroku

Domowe pierogi w parę minut! W jaki sposób najszybciej zrobić pyszne pierogi?

Pierogi są jednym z najpopularniejszych dań w Polsce. Istnieje bardzo dużo wersji pierogów, zarówno przygotowywanych na słodko, jak i wytrawnych. Do najpopularniejszych rodzajów wytrawnych pierogów należą pierogi ruskie, z kapustą oraz z grzybami, zaś do słodkich — z truskawkami, jagodami lub serem.

Pierogi można kupić w dużej ilości sklepów, jednak smak kupionego dania nie zastąpi tego przygotowanego własnoręcznie. Istnieje przeświadczenie, że pierogi przygotowuje się wolno ze względu na konieczność lepienia.

Znacznie opóźnia to proces powstawania dania i nie każdy może sobie pozwolić przeznaczyć dużą ilość czasu na przygotowanie pierogów. Istnieją jednak sposoby, które znacznie przyspieszają proces lepienia pierogów i dzięki nim można mieć gotowe, domowe pierogi w ciągu paru minut!

Dodatkowo ten sposób lepienia pierogów nadaje się również do tworzenia uszek, przy czym ilość farszu powinna być mniejsza, a do wycinania można użyć filiżanki lub szerokiego kieliszka.

Jak najszybciej lepić pierogi?

Rozwałkować ciasto na cienki placek i posypać go mąką. Ułożyć w jednym rzędzie kulki z farszu na wysokości 5 centymetrów od brzegu.

Przełóż farsz pozostawionym brzegiem ciasta. Docisnąć palcami krawędzie powstającego pieroga.

Wyciąć pierogi (najlepiej jest to robić za pomocą szklanki z cienkim brzegiem).

Dla pewności można docisnąć brzegi pierogów widelcem lub ostrożnie palcami