Pierogi są jednym z najpopularniejszych dań w Polsce. Istnieje bardzo dużo wersji pierogów, zarówno przygotowywanych na słodko, jak i wytrawnych. Do najpopularniejszych rodzajów wytrawnych pierogów należą pierogi ruskie, z kapustą oraz z grzybami, zaś do słodkich — z truskawkami, jagodami lub serem.
Pierogi można kupić w dużej ilości sklepów, jednak smak kupionego dania nie zastąpi tego przygotowanego własnoręcznie. Istnieje przeświadczenie, że pierogi przygotowuje się wolno ze względu na konieczność lepienia.
Znacznie opóźnia to proces powstawania dania i nie każdy może sobie pozwolić przeznaczyć dużą ilość czasu na przygotowanie pierogów. Istnieją jednak sposoby, które znacznie przyspieszają proces lepienia pierogów i dzięki nim można mieć gotowe, domowe pierogi w ciągu paru minut!
Dodatkowo ten sposób lepienia pierogów nadaje się również do tworzenia uszek, przy czym ilość farszu powinna być mniejsza, a do wycinania można użyć filiżanki lub szerokiego kieliszka.
Rozwałkować ciasto na cienki placek i posypać go mąką. Ułożyć w jednym rzędzie kulki z farszu na wysokości 5 centymetrów od brzegu.
Przełóż farsz pozostawionym brzegiem ciasta. Docisnąć palcami krawędzie powstającego pieroga.
Wyciąć pierogi (najlepiej jest to robić za pomocą szklanki z cienkim brzegiem).