Pieczone kawałki kurczaka ala gyros – kurczak w najsmaczniejszej wersji jaką jadłam.

Pieczony kurczak gyros. Prosty i smaczny przepis na obiad. Kawałki pieczonego kurczaka a’la gyros, to idealne danie na obiad dla wygłodniałej rodziny.

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 200 ml śmietany.
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 1 łyżeczka koperku,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sól i pieprz
  • przyprawa gyros

Sposób przygotowania:

Mięso należy dokładnie umyć, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnym etapem jest pokrojenie filetów z kurczaka na dowolnie wybrane kształty i przyprawić, przyprawą do gyrosa, solą i pieprzem. Następnie ułożyć w wysmarowanym masłem lub innym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.

Aby wykonać marynatę, należy śmietanę wymieszać z czosnkiem, przeciśniętym przez praskę wraz z musztardą, i przyprawą do gyrosa. Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową i włożyć do rozgrzanego piekarnika na 40-50 minut, i ustawić piec na 180 stopni Celsjusza.

Aby uzyskać chrupiącą skórkę, należy zdjąć folię z naczynia żaroodpornego i piec bez przykrycia przez kilka minut. Zamiast gotowej przyprawy gyros, można ją zastąpić własną mieszanką ziół oraz czerwonej papryki.