12 kulinarnych sztuczek – Tego uczą tylko w szkołach gastronomicznych.

Specjaliści w dzidzinie gastronomii mają swoje sztuczki, które pozwalają im bezbłędnie i pysznie przygotowywać potrawy.

Są to swoiste sekrety, które nieczęsto zostają poznane przez inne osoby. Jedynie uczniowie w niektórych przypadkach poznają największe tajemnice wybitnych szefów kuchni, a dotyczą one na przykład technik dotyczących przygotowywania soczystego mięsa czy idealnego ciasta na naleśniki.

1. Naleśniki lekkie jak chmurka

Ciasto naleśnikowe ma wiele zastosowań. Od wypełniania go smakowitym dżemem lub twarogiem, przez dodatek do rybnych filetów, aż po krokiety. Co jednak zrobić, by ciasto naleśnikowe było miękkie i puszyste niczym wata cukrowa? Podczas przygotowywania warto dodać dwie łyżki kwaśnej śmietany.

2. Puree ziemniaczne 

Dodatek mleka i masła znacząco wpływa na konsystencję ziemniaków puree. Warto jednak pamiętać, że te dwa składniki można dodawać dopiero wówczas, gdy ziemniaki będą osuszone.

3. Przyprawy, czyli dusza potraw 

Poddawanie przypraw obróbce termicznej na przykład na patelni znacząco podbija ich smak i aromat. Ogień pod naczyniem nie powinien być jednak zbyt intensywny, aby zapobiec ich przypaleniu.

4.  Perfekcyjny kawałek steka 

Nie należy smażyć mięsa, które dopiero zostało wyciągnięte z lodówki. Powinno ono przed wrzuceniem na powierzchnię patelni być co najmniej godzinę w temperaturze pokojowej. Pozwoli to na równomierne rozprowadzanie temperatury po całej powierzchni steka.

5. Mięso opływające sokiem 

Solanka zapobiega przesuszaniu się mięsa. Trzy szklanki wody należy zmieszać z 1/4 szklanki cukru oraz taką samą ilością soli. Mięso należy umieścić w zawiesinie i wstawić do lodówki. Warto pamiętać, że na każdy kilogram mięsa przypada godzina macerowania, jednak ten proces nie powinien trwać dłużej, niż osiem godzin.

6. Delikatny kawałek ryby 

Przed poddaniem ryby obróbce cieplnej na grillu lub patelni, warto posmarować jej powierzchnię odrobiną majonezu i oprószyć nieco solą. Pozwoli to na zachowaniu jędrnej i soczystej skórki.

7. Cukier, czyli słodka sól 

Cukier tak samo jak sól jest niezbędna podczas przyprawiania. Potrafi na przykład odczarować za kwaśny bigos lub sporządzić idealną zalewę octową.

8. Jak prosto przygotować lekkie ciasto 

Lekkośc zapewnia ciastu odpowiednia temperatura masła. Powinna ona być pokojowa, czyli w granicach dwudziestu pięciu stopni.

9. Czosnek nie taki straszny 

W przypadku, gdy smak i zapach ząbków czosnku jest zbyt przytłaczający, zamiast miąższu można dodawać do potraw jedynie ich sok.

10. Chleb z idealnie chrupiącą skórką 

Gdy jest się miłośnikiem spieczonej, chrupiącej skórki chleba o złocistym kolorze, warto podczas pieczenia umieścić w piekarniku miskę wypełnioną wodą.

11. Najlepsze jajko sadzone 

Aby przygotować wyborne jajko sadzone tak naprawdę wystarczą jedynie trzy niezbędne składniki. Pół łyżki masła należy roztopić na rozgrzanej patelni nie dopuszczając jednocześnie do skwierczenia tłuszczu. Jajko należy zaś smażyć około czterech minut z dodatkiem soli.

12. Gładka zupa krem 

Warzywa do kremowej zupy powinny zostać podsmażone przed gotowaniem na oliwie. Następnie należy dodać do nich ulubiony wywar lub wodę. Smażenie ma na celu skarmelizowanie cukru naturalnie występującego w warzywach, co z kolei wpływa na całokształt smaku zupy.