Niesamowite połączenie pysznego ciasta i delikatnego kremu. Warto zapisać ten przepis.

do miski wbij żółtka z cukrem waniliowym, dodaj cukier, na końcu dodaj kaszę mannę, do tego wlej 200 ml mleka i ubij na gładką masę. Do garnka wlej pozostałą część mleka (800 ml), zagotuj i dodaj przygotowaną wcześniej masę. Całość gotuj na wolnym ogniu, mieszając, aż krem stanie się gęsty. Gorącą mieszankę wlej do miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia.

Teraz czas na przygotowanie ciasta. Wszystkie sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao wymieszaj w misce. W innym naczyniu ubij białka na sztywną pianę. W kolejnym ubij także żółtka z cukrem, następnie dodaj do nich letnią wodę i wsyp przygotowane wcześniej suche składniki. Całość delikatnie wymieszaj z ubitymi białkami.

Przygotuj formę o wymiarach 20×36 cm. Jej wnętrze posmaruj olejem lub masłem i posyp mąką. Następnie wlej do niej ciasto. Ważne! Rozprowadź równomiernie i w celu pozbycia się nadmiaru powietrza, postukaj blachą w stół lub o inne podłoże. Piecz w temperaturze 180 st C przez około 35-40 minut. Pozostaw do wystudzenia.

Przygotowany wcześniej i schłodzony krem ubij z miękkim masłem. Gdy nabierze gładkości nałóż krem na wcześniej upieczony i wystudzony biszkopt. Na koniec przygotuj polewę. Czekoladę mleczną połam na kawałki, następnie rozpuść ją w gorącej śmietanie i ubij, aż oba składniki dobrze się połączą.

Całą powierzchnię ciasta polej i pozostaw do zestalenia w lodówce. Następnie, możesz udekorować całość czekoladą i na przykład listami mięty. Życzę smacznego.

Czytaj dalej