Wystarczy trzymać się przepisu. To tylko kilka łatwych czynności. Zanim zacznie się pracę, trzeba zgromadzić składniki. W kremie, jaki powstanie na podstawie tego przepisu, czuć wanilię i cytrynę. Jest wyśmienity. Może posłużyć jako samodzielny deser, można też dodawać go do ciast.


Do żółtek dodajemy łyżkę cukru i miksujemy.

Z pozostałej części cukru robimy syrop. Trzeba cukier zagotować z wodą w wodnej kąpieli. 3 minuty powinny wystarczyć, by cukier się rozpuścił.

Następnie znów sięgamy po mikser. Syrop trzeba wlać do masy z żółtek i cukru. Robi się to powoli, w tym samym czasie miksując.

Gdy uzyskana masa ostygnie, dodajemy masło i znów miksujemy.

Następnie dodaje się ekstrakt z wanilii, sok z cytryny. I znów mikser w dłoń.

Po około 2, 3 minutach wszystkie składniki zostaną dokładnie wymieszane.

I oto jest francuski krem, własnoręcznie zrobiony, a pyszny jakby był z cukierni.
