Odkąd znam ten przepis na francuski krem, nie chcę innego. Doskonale się trzyma, łatwy w wykonaniu. Bez użycia śmietanki i mascarpone

Do zrobienia niektórych smacznych rzeczy nie trzeba dużych zdolności kulinarnych. Pyszny francuski krem zrobi nawet ktoś, kto nie ma żadnych predyspozycji do takich prac.

Wystarczy trzymać się przepisu. To tylko kilka łatwych czynności. Zanim zacznie się pracę, trzeba zgromadzić składniki. W kremie, jaki powstanie na podstawie tego przepisu, czuć wanilię i cytrynę. Jest wyśmienity. Może posłużyć jako samodzielny deser, można też dodawać go do ciast.

Składniki na krem francuski

  • 6 żółtek
  • 200 g cukru
  • 400 g miękkiego masła
  • 80 g wody
  • 5 g ekstraktu z wanilii
  • 20 g soku z cytryny

Jak zrobić francuski krem

Do żółtek dodajemy łyżkę cukru i miksujemy.

Z pozostałej części cukru robimy syrop. Trzeba cukier zagotować z wodą w wodnej kąpieli. 3 minuty powinny wystarczyć, by cukier się rozpuścił.

Następnie znów sięgamy po mikser. Syrop trzeba wlać do masy z żółtek i cukru. Robi się to powoli, w tym samym czasie miksując.

Gdy uzyskana masa ostygnie, dodajemy masło i znów miksujemy.

Następnie dodaje się ekstrakt z wanilii, sok z cytryny. I znów mikser w dłoń.

Po około 2, 3 minutach wszystkie składniki zostaną dokładnie wymieszane.

I oto jest francuski krem, własnoręcznie zrobiony, a pyszny jakby był z cukierni.

Smacznego!