Krem do ciast i deserów, który zawsze wychodzi – Do lodów, tortów, deserów. Uwielbiam ten smak

Szukasz pysznego, delikatnego kremu, który przeniesie cię w czasy dzieciństwa? Masz w pamięci smak ciasta z kremem, który robiła Twoja mama czy babcia, ale nie potrafisz go odtworzyć?

Dobrze trafiłeś! Kremowy i puszysty krem, idealny do tortów, ciast, ciasteczek, deserów czy nawet lodów! A przy tym niezwykle prosty do zrobienia – musisz spróbować tego starego przepisu, znalezionego w starym przepiśniku mamy.

Składniki na krem:

  • 1 jajko
  •  350g śmietany 30%
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 110g miękkiego masła
  • 1,5g waniliny
  • opcjonalnie biała czekolada, świeże owoce

Przygotowanie:

Do miski dodajemy śmietanę, jajko oraz cukier i mieszamy.

Następnie przesypujemy do masy mąkę oraz wanilinę i ponownie mieszamy.

Całość masy wkładamy do kąpieli wodnej – mieszamy, aż zgęstnieje.

Odkładamy do ostygnięcia. Masło ubijamy i łączymy z chłodną masą.

Dobrze wymieszaj. Jeśli masz ochotę, możesz dodać białą czekoladę lub inne dodatki, np. owoce.