Dawno nie zrobiłam tak puszystych kotlecików. Każda gospodyni musi znać ten przepis

Jeśli szukasz smacznego i oryginalnego pomysłu na obiad, koniecznie musisz wypróbować  przepis na drobiowe kotleciki! Nie tylko dobrze smakują, ale także są zdrowe, pożywne i łatwe w przygotowaniu.

Do ich przyrządzenia będzie potrzebne:

  • Piersi z kurczaka (ok ½ kg.)
  • Pieprz, sól, papryka do smaku
  • Jajko
  • ½ szklanki mleka (ewentualnie wody)
  • Cebula, czosnek (ok dwóch ząbków)
  • Olej do usmażenia kotlecików

Piersi z kurczaka należy zmielić (można kupić już gotowe mięso mielone z piersi kurczaka). Jajko zmieszać z wodą lub mlekiem, a następnie zalać płatki i pozostawić na 20 minut.

W międzyczasie należy posiekać drobno cebulę oraz czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z kurczakiem. Do zalanych wcześniej płatków owsianych dodajemy sól, pieprz i paprykę, a następnie mieszając połączyć z przygotowanym wcześniej mięsem.

Z masy formuje się kotleciki, które należy smażyć na gorącym tłuszczu. Płatki owsiane dodane do mięsa nie tylko zwiększają jego obojętność, ale także sprawiają, że są one bardziej soczyste.

Wyrafinowani smakosze mogą przez usmażeniem kotletów obtoczyć je w panierce z mielonych orzechów lub  płatków migdałów. Ciekawym sposobem na urozmaicenie dania jest dodanie do niego żółtego sera.

Kotleciki można podawać z ziemniakami, ryżem i surówka, a także jako samodzielną przekąskę. Smacznego!