Przepis na przepyszną marchewkę po koreańsku, Szybki i banalnie prosty przepis
Prawdą jest, że potrawy znane od wieków zawsze się sprawdzają i są bardzo smaczne, gdyż kojarzą się z domem rodzinnym.
Istnieje jednak przepis modyfikujący coś, co w kuchni towarzyszy nam na co dzień, a zatem zadowalający zwolenników nowości. Oto marchewka po koreańsku.
Marchewka po koreańsku – składniki
Aby przygotować tę marchewkę, która może stanowić samodzielną przystawkę/imprezową zakąskę lub element ulubionej sałatki, potrzebujemy:
- marchwi – 1 kg
- cukru – 1 łyżka
- octu 9% – 2 łyżki
- soli – 1 łyżeczka
- oleju roślinnego – 70 g
- papryki czerwonej – 1 sztuka
- czosnku – około 4 – 6 ząbków
- natki kolendry – według uznania
- szczypty kolendry – według uznania
Marchewka po koreańsku – przygotowanie
Surową marchewkę należy umyć i obrać. Tak przygotowane warzywa ścieramy na tarce tak, by uzyskać długie pasma. Gdy nie posiadamy specjalnie do tego przeznaczonej tarki, możemy użyć skrobaczki do warzyw.
Gdy ukończymy już ucieranie marchewek, całość przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy cukier, sól, ocet, a następnie mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Zajmuje to minimum 3 minuty. Tak wymieszaną marchewkę odstawiamy na około 15 minut. Po upływie tego czasu dodajemy posiekaną czerwoną paprykę i całość mieszamy.
Olej roślinny podgrzewamy (nie rozgrzewamy!) na patelni tak, by był ciepły. Dolewamy do marchewkowo-paprykowej mieszaniny i bardzo dokładnie mieszamy. Ząbki czosnku drobno siekamy, dodajemy do sałatki, a następnie przykrywamy i odstawiamy na 10 do 15 minut. Po upływie tego czasu – jeśli chcemy – doprawiamy kolendrą (w nasionach) do smaku.