Przepis na przepyszną marchewkę po koreańsku, Szybki i banalnie prosty przepis

Prawdą jest, że potrawy znane od wieków zawsze się sprawdzają i są bardzo smaczne, gdyż kojarzą się z domem rodzinnym.

Istnieje jednak przepis modyfikujący coś, co w kuchni towarzyszy nam na co dzień, a zatem zadowalający zwolenników nowości. Oto marchewka po koreańsku.

Marchewka po koreańsku – składniki

Aby przygotować tę marchewkę, która może stanowić samodzielną przystawkę/imprezową zakąskę lub element ulubionej sałatki, potrzebujemy:

  • marchwi – 1 kg
  • cukru – 1 łyżka
  • octu 9% – 2 łyżki
  • soli – 1 łyżeczka
  • oleju roślinnego – 70 g
  • papryki czerwonej – 1 sztuka
  • czosnku – około 4 – 6 ząbków
  • natki kolendry – według uznania
  • szczypty kolendry – według uznania

Marchewka po koreańsku – przygotowanie

Surową marchewkę należy umyć i obrać. Tak przygotowane warzywa ścieramy na tarce tak, by uzyskać długie pasma. Gdy nie posiadamy specjalnie do tego przeznaczonej tarki, możemy użyć skrobaczki do warzyw.

Gdy ukończymy już ucieranie marchewek, całość przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy cukier, sól, ocet, a następnie mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Zajmuje to minimum 3 minuty. Tak wymieszaną marchewkę odstawiamy na około 15 minut. Po upływie tego czasu dodajemy posiekaną czerwoną paprykę i całość mieszamy.

Olej roślinny podgrzewamy (nie rozgrzewamy!) na patelni tak, by był ciepły. Dolewamy do marchewkowo-paprykowej mieszaniny i bardzo dokładnie mieszamy. Ząbki czosnku drobno siekamy, dodajemy do sałatki, a następnie przykrywamy i odstawiamy na 10 do 15 minut. Po upływie tego czasu – jeśli chcemy – doprawiamy kolendrą (w nasionach) do smaku.

Tak przygotowaną marchewkę po koreańsku możemy już spożywać. Jednak by cieszyć się pełnią smaku, warto odstawić ją na parę godzin plus na minimum 3 godziny wstawić do lodówki. Sałatkę możemy przed podaniem doprawić świeżą kolendrą według uznania.