Ta przekąska jest niezwykle smacznym i pomysłowym wykorzystaniem cukinii. Oto przepis.

Na początku mieszamy drożdże z mlekiem i cukrem i odstawiamy na czas 15 minut. W tym czasie myjemy 1 cukinię, trzemy na tarce i solimy. Czekamy aż puści sok i odciskamy. Następnie mieszamy pozostałe składniki potrzebne do przygotowania ciasta i dodajemy odciśniętą cukinię oraz drożdże.

Wyrabiamy ciasto,  następnie przykrywamy szmatką i odstawiamy do wyrośnięcia. Kolejnym krokiem jest przygotowanie nadzienia. Drugą cukinię trzemy na tarce, solimy i także odstawiamy do puszczenia soku i odciskamy. Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy do niej cukinię, masło i sól.

Chwilę smażymy i odstawiamy do wystygnięcia. Wracamy do wyrośniętego ciasta. Ciasto rozwałkowujemy, na środku układamy masę cukiniowo — cebulową i zwijamy wszystko w kulkę.  Wierzch ciasto smarujemy to rozbełtanym jajkiem.

Kotlety przed pieczeniem możemy posypać także ulubionymi przyprawami lub pestkami dyni i słonecznika.  Kotlety pieczone 200 stopniach Celsjusza przez około 25 minut.

Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na obiad, warto wypróbować ten przepis. Kotlety będą świetnie smakować podawane z ziemniakami i surówką. Zaskoczysz również rodzinę, podając te danie na świątecznym stole!

Czytaj dalej