Na początku mieszamy drożdże z mlekiem i cukrem i odstawiamy na czas 15 minut. W tym czasie myjemy 1 cukinię, trzemy na tarce i solimy. Czekamy aż puści sok i odciskamy. Następnie mieszamy pozostałe składniki potrzebne do przygotowania ciasta i dodajemy odciśniętą cukinię oraz drożdże.
Wyrabiamy ciasto, następnie przykrywamy szmatką i odstawiamy do wyrośnięcia. Kolejnym krokiem jest przygotowanie nadzienia. Drugą cukinię trzemy na tarce, solimy i także odstawiamy do puszczenia soku i odciskamy. Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy do niej cukinię, masło i sól.
Chwilę smażymy i odstawiamy do wystygnięcia. Wracamy do wyrośniętego ciasta. Ciasto rozwałkowujemy, na środku układamy masę cukiniowo — cebulową i zwijamy wszystko w kulkę. Wierzch ciasto smarujemy to rozbełtanym jajkiem.
Kotlety przed pieczeniem możemy posypać także ulubionymi przyprawami lub pestkami dyni i słonecznika. Kotlety pieczone 200 stopniach Celsjusza przez około 25 minut.