Ten przepis na klopsiki zagościł w mojej rodzinie na dobre. Przygotowujemy go regularnie, według niezmiennego przepisu. Nam najbardziej smakują z kopytkami, bądź puree ziemniaczanym. Śmiało można je jeść same lub z dodatkiem ulubionego pieczywa.
Składniki na sos:
Uwaga: sos z tego przepisu wychodzi dosyć słodki. Jeśli nie lubisz połączenia mięsa z słodkim smakiem, pomiń w przepisie cukier i goździki.
Ja do wykonania klopsików użyłam mięsa mielonego wołowo-wieprzowego w proporcji 50:50, ale śmiało możesz użyć innego rodzaju mięsa. Ryż ugotuj i wystudź. Do dużej miski włóż mięso, wystudzony ryż, mąkę pszenną, jajka, majeranek, sól, pieprz.
Dokładnie wymieszaj. Z uzyskanej masy formuj nieduże kulki. Jeśli będziesz moczyć dłonie w letniej wodzie, mięso nie będzie lepiło Ci się do rąk, a mięsne kulki się nie będą się rozpadały. Cebulę obierz i poszatkuj. Zagotuj 2 litry wody z cebulą, goździkami i szczyptą soli.
Do gotującej się wody, ostrożnie wkładaj uformowane klopsiki. Gotuj je tak przez około 20-25 minut, co chwilę mieszając. Po tym czasie wyjmij mięsne kulki z wody. Następnie dokończ sos. Dodaj mleko, a jeśli sos wydaje Ci się zbyt rzadki, zagęść dodatkowo mąką. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku. Zagotuj. Klopsiki z sosem podawaj z kopytkami, ziemniakami lub świeżym pieczywem.