Pyszne Klopsiki z ziemniakami – ten przepis powinna znać każda gospodyni. Przekonaj się, jakie są smaczne
Klopsiki z ziemniakami – poezja smaku!
To proste, tradycyjne danie uwielbiane przez wielu ludzi z różnych stron świata. Szybkie i łatwe w przygotowaniu, nawet dla najbardziej opornych kucharzy. Możesz użyć swojej wyobraźni i przygotować je na wiele różnych sposobów. Pod każdą postacią smakują obłędnie.
Dziś pomysł na czosnkowe klopsiki z ziemniaczanymi kulkami
To niezapomniana uczta dla Twoich kubków smakowych. Tym daniem zachwycisz nawet najbardziej zatwardziałe podniebienia 🙂 Przygotowanie nie sprawi Ci wiele problemu, a produkty znajdziesz w każdym sklepiku osiedlowym.
Od dziś klopsiki z czosnkowymi kulkami ziemniaczanymi to Twoje popisowe danie. Idealne na świąteczny stół.
Zaproś bliskich do stołu i rozpieszczaj ich kulinarnie.
SKŁADNIKI NA KLOPSIKI
- 400 gram świeżego, mielonego mięsa wieprzowego
- 1 jajko
- 1 średnia cebula
- 4 łyżki stołowe bułki tartej
- pieprz i sól do smaku
SKŁADNIKI NA KULKI ZIEMNIACZANE
- 400 – 500 gram gorącego puree ziemniaczanego
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 8-10 ząbków czosnku
- kilka łyżek oleju
- szczyptę tymianku lub innych ulubionych ziół
- 100 gram twardego sera (może być gouda)
Przygotowanie krok po kroku
Mięso mielone włóż do głębokiego naczynia. Dodaj bułkę tartą, jajko i drobno posiekaną cebulę. Wsyp sól i pieprz (według uznania) i dokładnie wymieszaj.
Z powstałej masy uformuj równe kulki, odrobinę większe od orzecha włoskiego.
Do ciepłego puree ziemniaczanego dodaj jajko, masło, sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszaj.
Ser pokrój w kostkę, około 1/1 cm. Uformuj równe kulki, do każdej wkładając jedną kostkę sera.
Wcześniej przygotowane naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i umieść w nim kulki z ziemniaków i z mięsa. Posmaruj kulki tłuszczem roślinnym (może być roztopione masło) i równomiernie rozłóż na nich ząbki czosnku.
Posyp tymiankiem lub innymi ziołami, według własnego uznania i smaku.