Pyszne Klopsiki z ziemniakami – ten przepis powinna znać każda gospodyni. Przekonaj się, jakie są smaczne

Klopsiki z ziemniakami – poezja smaku!

To proste, tradycyjne danie uwielbiane przez wielu ludzi z różnych stron świata. Szybkie i łatwe w przygotowaniu, nawet dla najbardziej opornych kucharzy. Możesz użyć swojej wyobraźni i przygotować je na wiele różnych sposobów. Pod każdą postacią smakują obłędnie.

Dziś pomysł na czosnkowe klopsiki z ziemniaczanymi kulkami

To niezapomniana uczta dla Twoich kubków smakowych. Tym daniem zachwycisz nawet najbardziej zatwardziałe podniebienia 🙂 Przygotowanie nie sprawi Ci wiele problemu, a produkty znajdziesz w każdym sklepiku osiedlowym.

Od dziś klopsiki z czosnkowymi kulkami ziemniaczanymi to Twoje popisowe danie. Idealne na świąteczny stół.
Zaproś bliskich do stołu i rozpieszczaj ich kulinarnie.

SKŁADNIKI NA KLOPSIKI

  • 400 gram świeżego, mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula
  • 4 łyżki stołowe bułki tartej
  • pieprz i sól do smaku

SKŁADNIKI NA KULKI ZIEMNIACZANE

  • 400 – 500 gram gorącego puree ziemniaczanego
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 8-10 ząbków czosnku
  • kilka łyżek oleju
  • szczyptę tymianku lub innych ulubionych ziół
  • 100 gram twardego sera (może być gouda)

Przygotowanie krok po kroku

Mięso mielone włóż do głębokiego naczynia. Dodaj bułkę tartą, jajko i drobno posiekaną cebulę. Wsyp sól i pieprz (według uznania) i dokładnie wymieszaj.

Z powstałej masy uformuj równe kulki, odrobinę większe od orzecha włoskiego.

Do ciepłego puree ziemniaczanego dodaj jajko, masło, sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszaj.

Ser pokrój w kostkę, około 1/1 cm. Uformuj równe kulki, do każdej wkładając jedną kostkę sera.

Wcześniej przygotowane naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i umieść w nim kulki z ziemniaków i z mięsa. Posmaruj kulki tłuszczem roślinnym (może być roztopione masło) i równomiernie rozłóż na nich ząbki czosnku.

Posyp tymiankiem lub innymi ziołami, według własnego uznania i smaku.

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut w temperaturze 200 °C Gotowe danie podawaj na ciepło z ulubioną sałatką. SMACZNEGO!!