Zepsuty Kikut – czyli łatwe, szybkie i pyszne, pieczone ciasto. Mój hit na urodzinowej imprezie.

Zepsuty Kikut  czyli łatwe, szybkie i pyszne, pieczone ciasto

To łatwe do przygotowania ciasto z kremem zachwyci każdego. Delikatne w smaku i idealnie puszyste, nada się na każdą okazję. Zaskoczy ono twoich gości nie  tylko oryginalną nazwą, ale również interesującym smakiem.

Co ci będzie potrzebne?  Przekonaj się sama!

SKŁADNIKI NA CIASTO

  • Jajka (2 sztuki)
  • Cukier (1 szklanka)
  • Dżem (1 szklanka) – najlepiej porzeczkowego lub wiśniowego
  • Kefir, lub jogurt (1 szklanka)
  • Soda (2 łyżeczki)
  • Mąka (1,5 – 2 szklanki)

SKŁADNIKI NA KREM

  • Kwaśna Śmietana (0,5 litra)
  • Cukier (0,4 szklanki)

PRZYGOTOWANIE CIASTA KROK PO KROKU

Ubij jajka z cukrem w dużej misce. Do ubitych jaj, dodaj dżem, kefir, sodę oraz mąkę. Wymieszaj ciasto tak, aby konsystencja była dość lejąca i swobodnie kapała z łyżki za pomocą trzepaczki.

Wysmaruj foremkę do pieczenia ciasta masłem bądź margaryną. Wlej ciasto do foremki. Ciasto piecz w temperaturze 180°C przez 25 minut w odpowiednio nagrzanym piekarniku.

Gdy ciasto będzie upieczone, wyjmij je z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Pokrój ciasto tak, aby uzyskać z niego 4 placki.

PRZYGOTOWANIE KREMU KROK PO KROKU

Do miski wsyp cukier i dolej gęstej śmietany. Wymieszaj wszystko za pomocą miksera tak, aby cukier całkowicie się rozpuścił w śmietanie. Czas na wykończenie ciasta! Każdą warstwę przełóż kremem. Wierzch udekoruj według własnego uznania np. owocami, orzechami lub czekoladą. Smacznego!!!