To łatwe do przygotowania ciasto z kremem zachwyci każdego. Delikatne w smaku i idealnie puszyste, nada się na każdą okazję. Zaskoczy ono twoich gości nie tylko oryginalną nazwą, ale również interesującym smakiem.
Co ci będzie potrzebne? Przekonaj się sama!
Ubij jajka z cukrem w dużej misce. Do ubitych jaj, dodaj dżem, kefir, sodę oraz mąkę. Wymieszaj ciasto tak, aby konsystencja była dość lejąca i swobodnie kapała z łyżki za pomocą trzepaczki.
Wysmaruj foremkę do pieczenia ciasta masłem bądź margaryną. Wlej ciasto do foremki. Ciasto piecz w temperaturze 180°C przez 25 minut w odpowiednio nagrzanym piekarniku.
Gdy ciasto będzie upieczone, wyjmij je z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Pokrój ciasto tak, aby uzyskać z niego 4 placki.
Do miski wsyp cukier i dolej gęstej śmietany. Wymieszaj wszystko za pomocą miksera tak, aby cukier całkowicie się rozpuścił w śmietanie. Czas na wykończenie ciasta! Każdą warstwę przełóż kremem. Wierzch udekoruj według własnego uznania np. owocami, orzechami lub czekoladą. Smacznego!!!