Domowy chleb kefirowy – Bez drożdży i zakwasu – gotowy za godzinę.

Taki domowy chleb kefirowym, ma delikatny smak i możemy bardzo szybko, zrobić w domu, bez wykorzystania drożdży. Może być on spokojnie stosowany przez osoby na ścisłej diecie.

Nie które osoby wiedzą, że chleb żytni przygotowany w taki sposób, bez drożdży oczyszcza naczynia krwionośne, poprawia prace jelit, zalecany jest w przypadku osób chorujących na cukrzyce i otyłość. Zawiera aż 177 kcal na 100 g.

W przepisie zastosowane zostały nasiona lnu, ale można użyć innych, można również dodać inne polepszacze smaku, takie jak: czosnek, oliwki, suszone pomidory lub suszone zioła. Aby mieć większą porcję chleba trzeba oczywiście podwoić liczbę składników.

Składniki:

  • 200 ml kefiru ( temperatura pokojowa),
  • 220 g mąki żytniej,
  • 40 g otrębów,
  • 2 łyżki oleju roślinnego, najlepsza tutaj będzie oliwa z oliwek,
  • 1,5 nasion kolendry,
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 0,5 łyżeczki sody,
  • nasiona lnu i olej roślinny do posmarowania formy.

W miseczce złącz ze sobą kefir i sok z cytryny, w następnej kolejności dodaj cukier i sów, tak aby wszystkie kryształki się roztopiły, po czym dodaj oliwę z oliwek , nasiona lnu i otręby, ja użyłam tych, ale Ty możesz wybrać jakie chcesz.

Mąkę przesiej i dodaj do wyrobionego wcześniej już ciasta i zacznij ugniatać rękami. Powinno być w postaci jednej bryły, bez pęcherzyków powietrza i powinno być lekko klejące. Ciasto pieczemy przez 40-60 minut w 180 stopniach we formie wyłożonym pergaminem.

Możesz dodać więcej oleju, w tedy skóra chleba będzie bardziej chrupiąca. Po upieczeniu, uchyl drzwiczki piekarnika i poczekaj, aż ostygnie, po paru minutach możesz wyjąć foremkę z piekarnika i poczekać do całkowitego ostygnięcia. Chleb bez drożdży najlepiej kroić po całkowitym ostygnięciu.

Tak upieczony chleb, można podawać z masłem i innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego!