Oto jak zrobić proste, pyszne i smaczne ciasto kawowe, które wszyscy pokochają.

To delikatne, pyszne ciasto ma intensywny aromat kawy. Ciasto to jest idealne do popołudniowej herbaty lub kawy.

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka cukru (200 g)
  • 2,5 szklanki mąki
  • Szklanka oleju
  • Szklanka wody
  • 3 łyżki kakao
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 2 łyżki skrobi (pszenna, kukurydziana)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2,5 filiżanki mleka
  • Gorąca woda: 0,5 szklanki
  • Opcjonalna polewa: roztopiona czekolada i orzechy laskowe

Jak przygotować:

W misce połącz cukier i wodę. Wymieszaj jajka z cukrem, aby powstała piana. Dodaj olej i wodę. Użyj trzepaczki do wymieszania. Wmieszaj mąkę, skrobię i kakao. Dodaj cukier waniliowy, proszek do pieczenia i skrobię. Mieszaj aż uzyskasz jednolitą masę. Następnie przelej ją do foremki.

 

Wstaw ciasto do piekarnika na 170-180 stopni. Piecz ciasto, aż będzie złocisto-brązowe. Jeśli ciasto nie jest gotowe, możesz sprawdzić je za pomocą wykałaczki.

Dodaj cukier i kawę do osobnej miski. Następnie dodaj gorącą wodę. Wymieszaj mleko z kawą. Wylej ciasto na blachę. Po ostygnięciu obróć ciasto na drugą stronę.

Teraz czas na dekorację. Ciasto będzie wyglądało niesamowicie, jeśli użyjesz polewy czekoladowej z orzechami. Smacznego.