Pieczona kapusta po francusku – o wiele lepsza niż gołąbki. Miało być na dwa dni a poszło w kilka chwil

To smaczne danie powali was na kolana. Jest niezwykle banalne w przyrządzeniu, świetnie pachnie i cudownie smakuje. Palce lizać!

Dodatkowo warto mieć na uwadze, iż kapusta jest bardzo zdrowym, a zarazem niskokalorycznym warzywem dietetycznym. Należy często zatem po nią sięgać. W tym wydaniu zachwyci najwybredniejszego niejadka!

Składniki:

  • główka kapusty białej (około 1 kg)
  • 800 g wieprzowego mięsa mielonego, np. z łopatki
  • 500 g ryżu lub ziemniaków
  • 5 jaj
  • 120 ml mleka
  • 3 średnie cebule
  • 200 śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • trochę oleju do smażenia

Przygotowanie:

Z kapusty wyrzuć wierzchnie, brudne liście. Opłucz kapustę i włóż do garnka z gorącą, gotującą się wodą. Przykryj naczynie pokrywką i gotuj kapustę do momentu, aż liście zaczną się lekko oddzielać.

Rozbierz kapustę na liście i wstaw je na 2 minuty kolejnego gotowania. Po tym czasie je wyjmij, ostudź na talerzu.Wytnij z liści twarde części. Posiekaną na drobno cebulę zeszklij na patelni z dodatkiem tłuszczu.

Wsyp mięso mielone i podczas smażenia mieszaj i rozdrabniaj drewnianą łopatką na małe kawałki. Smaż na małym ogniu. Jeśli robisz przepis z ziemniakami, to zetrzyj je na tarce na grubych oczkach i dodaj do mięsa na dalsze podsmażanie, żeby były na wpół zrobione.

Jeśli robisz potrawę z ryżem, to po prostu dodaj go ugotowanego do mięsa. Wymieszaj składniki, posól i zasyp pieprzem do smaku. Do miski wbij jaja i wymieszaj z mlekiem. Przygotuj naczynie do pieczenia – wyłóż dokładnie spód paroma liśćmi kapusty. Połóż nadzienie mięsne, a następnie polej odrobiną mleka z jajami.

Na wierzch przykryj kolejnymi liśćmi i ponownie utwórz drugą warstwę z nadzieniem. Wierzch posmaruj kwaśną śmietaną.

Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego!