Dodatkowo warto mieć na uwadze, iż kapusta jest bardzo zdrowym, a zarazem niskokalorycznym warzywem dietetycznym. Należy często zatem po nią sięgać. W tym wydaniu zachwyci najwybredniejszego niejadka!
Z kapusty wyrzuć wierzchnie, brudne liście. Opłucz kapustę i włóż do garnka z gorącą, gotującą się wodą. Przykryj naczynie pokrywką i gotuj kapustę do momentu, aż liście zaczną się lekko oddzielać.

Rozbierz kapustę na liście i wstaw je na 2 minuty kolejnego gotowania. Po tym czasie je wyjmij, ostudź na talerzu.Wytnij z liści twarde części. Posiekaną na drobno cebulę zeszklij na patelni z dodatkiem tłuszczu.

Wsyp mięso mielone i podczas smażenia mieszaj i rozdrabniaj drewnianą łopatką na małe kawałki. Smaż na małym ogniu. Jeśli robisz przepis z ziemniakami, to zetrzyj je na tarce na grubych oczkach i dodaj do mięsa na dalsze podsmażanie, żeby były na wpół zrobione.

Jeśli robisz potrawę z ryżem, to po prostu dodaj go ugotowanego do mięsa. Wymieszaj składniki, posól i zasyp pieprzem do smaku. Do miski wbij jaja i wymieszaj z mlekiem. Przygotuj naczynie do pieczenia – wyłóż dokładnie spód paroma liśćmi kapusty. Połóż nadzienie mięsne, a następnie polej odrobiną mleka z jajami.

Na wierzch przykryj kolejnymi liśćmi i ponownie utwórz drugą warstwę z nadzieniem. Wierzch posmaruj kwaśną śmietaną.