Kiszona kapusta z jabłkiem – tak dobrej jeszcze nie jadłaś. Przepis od mojej babci

Kapustę należy poszatkować za pomocą maszynki lub szatkownicy ręcznej, a  jabłka i marchewkę po obraniu zetrzeć na tarce i posolić je do smaku. Składniki wymieszać ręcznie. kapusta powinna wydać swój sok. Mieszaninę przełożyć do słoików ubijając każdą warstwę do dna.

Naczynie wypełnić do 3/4 wysokości, ponieważ kapusta jeszcze zwiększy swoją objętość. Słoiki przykryć pokrywkami pamiętając, żeby nie dokręcać ich tylko umieścić w cieplejszym miejscu na około 3 do 7 dni. Może z nich wypływać sok co jest naturalnym zjawiskiem.

Każdego dnia należy dociskać kapustę stosując do tego drewniany tłuczek albo wystarczy ręcznie, a do dna przebić np. drewnianą łyżką, żeby odgazować kapustę. Stosują tę metodę, nie będzie ona gorzka, a co najważniejsze – nie zepsuje się. Po około 4 dniach kapusta będzie gotowa i idealna już do spożycia.

Chcąc jeszcze bardziej ją ukisić, trzeba zakręcić słoiki i ustawić je w zimniejsze miejsce jak np. lodówka, ale używać ja regularnie. Smacznego!

Czytaj dalej