Jeśli lubisz duszoną kapustę koniecznie poznaj te triki na jej przygotowanie. Wychodzi zawsze soczysta i pyszna

Na patelnię wrzuć pokrojoną wcześniej kapustę, a po 5 minutach dolej trochę wody oraz pasty pomidorowej. Możesz wykorzystać także drobno pokrojone pomidory, najlepiej bez skóry. Tak przygotowane składniki zostaw do duszenia na około 40 minut. Jeśli masz młodą kapustę, to wystarczy jedynie 15 minut. Po minionym czasie kapusta będzie już gotowa.

Czerwona kapusta

Teraz czas na czerwoną kapustę, która w odróżnieniu od białej powinna być duszona samodzielnie, bez innych warzyw. Przygotuj kapustę do dalszego gotowania – odkrój liście, umyj ją i posiekaj. Wrzuć ją na rozgrzaną patelnię, dodaj sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Nie zapomnij także o kilku łyżkach octu oraz o oleju roślinnym.

Duś kapustę pod przykryciem, możesz przyprawić ją keczupem. Kapusta powinna być gotowa po 30 – 40 minutach.

Czytaj dalej