Placuszki z kapustą – pół główki kapusty, 200 ml kefiru, 1 jajko: – 15 min i pyszna przekąska gotowa

Placuszki z kapustą to świetny pomysł na obiad lub przekąskę. Przygotowanie ich zajmie Ci dosłownie 15 minut, dlatego jest to idealny posiłek dla każdej zabieganej osoby.

Co więcej placuszki nie zawierają dużej ilości kalorii, dzięki czemu sprawdzą się również dla osób dbających o linię.

Składniki:

  • 400 g kapusty
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 200 ml kefiru
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Połowę główki kapusty posiekaj (powinno być 400 g). Kapustę włóż do większej miski. Cebulę zetrzyj na grubych oczkach na tarce i dodaj do miski z kapustą. Oba składniki wymieszaj ze sobą.

Dodaj kefir, jajko oraz proszek do pieczenia i mieszaj aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.

Do masy dodaj do smaku sól i pieprz i ponownie wymieszaj. Ciasto odstaw na około 7 minut.

Patelnię z olejem dobrze rozgrzej. Na rozgrzanym oleju nakładaj placuszki o wielkości dużej łyżki stołowej. Smaż przez około 2 minuty z obu stron, aż zarumienią się.

Nadmiar oleju możesz usunąć układając placuszki na ręczniku papierowym i lekko je odciskając.

Placuszki możesz podawać z ulubionymi sosami lub z dodatkiem kwaśnej śmietany. Moim ulubionym jest domowej roboty sos czosnkowy.

Gotowe! SMACZNEGO!  Podziel się tym przepisem ze znajomymi lub udostępnij go na swoich mediach społecznościowych! Twoi znajomi na pewno będą Ci wdzięczni.