Dla leniwych gospodyń domowych – Ciasta kanapkowe – jedna blacha to za mało, koniecznie zrób podwójną porcję.

Ciasto kanapkowe to pyszny deser, który pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli.

Jest proste w wykonaniu i bardzo szybkie. Ciasto czekoladowe z dużą ilością twarogu i rodzynkami. Po przekrojeniu wygląda jak kanapka.

Składniki na ciasto

  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • szklanka cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • jajko
  • łyżka kakao

Składniki na nadzienie twarogowe

  • 500 g twarogu
  • 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 filiżanki rodzynek
  • do smaku, starta skórka z cytryny

Przygotowanie:

Wymieszaj proszek i mąkę. W mikrofalówce lub na kuchence roztopić masło. Dodaj cukier i cukier waniliowy do masy maślanej. Wymieszaj.

Wsyp kakao w proszku i dalej mieszaj, uważając, aby nie powstały grudki. Wmieszaj mąkę, proszek i kontynuuj wyrabianie ciasta, aż przestanie się kleić do rąk.

Podziel 1/3 ciasta na kulę, a następnie uformuj ją z tej porcji. Umieść ją w pojemniku nadającym się do zamrażarki. Użyj papieru pergaminowego lub posmaruj olejem formę do pieczenia o wymiarach 20×20 cm. Wyłóż na nią ciasto.

Następnie przygotuj masę twarogową, roztapiając masło a białka umieścić w lodówce. Użyj widelca, aby rozgnieść ser. Jeśli jest zbyt kruchy, możesz użyć sitka. Dodaj cukier waniliowy, skórkę z cytryny i rodzynki. Dobrze wymieszaj. Żółtka wymieszać trzepaczką. Następnie dodać do masy.

Rozłóż nadzienie na przygotowanej tortownicy. Zamrożoną kulkę ciasta zetrzeć na tarce. Posypać masę serową wiórkami. Piec ciasto w temperaturze 180°C przez około 50 minut. 50 minut. Smacznego!

Wskazówka: Do rodzynek można dodać suszone owoce lub orzechy. Doda to ciastu indywidualnego charakteru.