Jest proste w wykonaniu i bardzo szybkie. Ciasto czekoladowe z dużą ilością twarogu i rodzynkami. Po przekrojeniu wygląda jak kanapka.
Wymieszaj proszek i mąkę. W mikrofalówce lub na kuchence roztopić masło. Dodaj cukier i cukier waniliowy do masy maślanej. Wymieszaj.
Wsyp kakao w proszku i dalej mieszaj, uważając, aby nie powstały grudki. Wmieszaj mąkę, proszek i kontynuuj wyrabianie ciasta, aż przestanie się kleić do rąk.
Podziel 1/3 ciasta na kulę, a następnie uformuj ją z tej porcji. Umieść ją w pojemniku nadającym się do zamrażarki. Użyj papieru pergaminowego lub posmaruj olejem formę do pieczenia o wymiarach 20×20 cm. Wyłóż na nią ciasto.
Następnie przygotuj masę twarogową, roztapiając masło a białka umieścić w lodówce. Użyj widelca, aby rozgnieść ser. Jeśli jest zbyt kruchy, możesz użyć sitka. Dodaj cukier waniliowy, skórkę z cytryny i rodzynki. Dobrze wymieszaj. Żółtka wymieszać trzepaczką. Następnie dodać do masy.
Rozłóż nadzienie na przygotowanej tortownicy. Zamrożoną kulkę ciasta zetrzeć na tarce. Posypać masę serową wiórkami. Piec ciasto w temperaturze 180°C przez około 50 minut. 50 minut. Smacznego!