Jogurtowe pączki bez drożdży – Nie robię już tradycyjnego zakwasu, ten przepis mam od ponad dziesięciu lat.

Z tego przepisu powstają domowe pączki jogurtowe.

Dzięki temu przepisowi powstają pyszne, delikatne pączki, które są łatwe do zrobienia. Jest to pyszna przekąska.

Składniki:

  • 2 do 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 250 ml jogurtu białego
  • 5 łyżek stołowych cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Sól – szczypta
  • Olej do smażenia
  • Opcjonalnie: Posypać cukrem pudrem

Sposób przygotowania:

Użyj składników o temperaturze pokojowej. W misce wymieszaj jogurt, jajka i sól. Wmieszaj sodę oczyszczoną, 3 łyżki oleju i dobrze wymieszaj. Dobrze wymieszaj. Dodaj mąkę do ciasta. Wymieszaj ciasto jeszcze raz. Po wymieszaniu ciasto powinno być elastyczne i sprężyste.

Jeśli to konieczne, dodaj mąki lub trochę jogurtu lub mleka. Przykryj ciasto folią i pozostaw na 25 minut, aby odpoczęło. Podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj je na grubość około 1 cm.

Zrób pierścień z filiżanki. Następnie z każdego kubka zrób kolejny pierścień. W ten sposób uzyskasz klasyczny kształt pączka. Umieść pączki na dużej patelni i rozgrzej olej, aż staną się złotobrązowe. Przed podaniem, połóż pączki na ręczniku.

Smacznego! 🙂