To ciasto jogurtowe jest super lekkie i ma dużo mniej kalorii niż tradycyjne ciasta. Oto przepis.

Jeśli szukasz przepisu na pyszne ciasto jogurtowe, bez dodatku mąki koniecznie wypróbuj ten przepis!

Ciasto jest bardzo proste, a do jego wykonania potrzebujemy tylko kilku składników. Idealnie sprawdzi się dla osób unikających glutenu! Zamiast cukru, możemy użyć ksylitolu, przez co ciasto będzie niskokaloryczne i doskonale sprawdzi się na diecie!

Składniki:

  • 400 g jogurtu greckiego
  • 4 jaja
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 100 g ksylitolu lub cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • starta skórka z 1 cytryny
  • cukier puder do dekoracji
  • okrągła forma do pieczenia o średnicy 20 cm

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy piekarnik i rozgrzewamy go do temperatury 170 stopni. Robienie ciasta rozpoczynamy od oddzielenia żółtek od białek. Żółtka ubijamy z ksylitolem lub cukrem na gładki krem. Następnie dodajemy skórkę z cytryny, skrobię ziemniaczaną oraz jogurt. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Kolejnym krokiem jest ubicie białek na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajmy kilka kropel soku z cytryny. Otrzymaną pianę dodajemy do masy z jogurtem i żółtkami. Wszystko delikatnie ze sobą mieszamy.

Szykujemy formę i wykładamy ją papierem do pieczenia. Wylewamy do niej ciasto i pieczemy przez 45 minut, w 170 stopniach. Ostygnięte ciasto dekorujemy na wierzchu cukrem pudrem. Smacznego!

Ciasto jest niezwykle smaczne i puszyste, z delikatnym aromatem cytrynowym. Na pewno posmakuje Tobie i Twojej rodzinie!