Ciasto jest bardzo proste, a do jego wykonania potrzebujemy tylko kilku składników. Idealnie sprawdzi się dla osób unikających glutenu! Zamiast cukru, możemy użyć ksylitolu, przez co ciasto będzie niskokaloryczne i doskonale sprawdzi się na diecie!
Przygotowujemy piekarnik i rozgrzewamy go do temperatury 170 stopni. Robienie ciasta rozpoczynamy od oddzielenia żółtek od białek. Żółtka ubijamy z ksylitolem lub cukrem na gładki krem. Następnie dodajemy skórkę z cytryny, skrobię ziemniaczaną oraz jogurt. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Kolejnym krokiem jest ubicie białek na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajmy kilka kropel soku z cytryny. Otrzymaną pianę dodajemy do masy z jogurtem i żółtkami. Wszystko delikatnie ze sobą mieszamy.
Szykujemy formę i wykładamy ją papierem do pieczenia. Wylewamy do niej ciasto i pieczemy przez 45 minut, w 170 stopniach. Ostygnięte ciasto dekorujemy na wierzchu cukrem pudrem. Smacznego!