Te kefirowe placuszki z jagodami są obłędne. Puszyste i lekkie. Kocham ich smak

Przepis na przepyszne domowe placki – idealne na śniadanie lub deser. Kto raz spróbuje – zakocha się w ich smaku.

Ciasto robione jest na kefirze. Jest więc lekkie i puszyste, a do tego świetnie komponuje się z każdym nadzieniem. Poniżej – przepis na obłędne placuszki z dodatkiem jagód.

Składniki (na 12-14 placków):

  • 400ml kefiru
  • 2 łyżeczki cukru
  • płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 400g mąki pszennej
  • 400g jagód
  • dodatkowo: kapka oleju do rozgrzania na patelni i odrobina mąki do posypania dłoni

Przygotowanie:

Dokładnie zmieszaj kefir, cukier, sól, sodę, olej i mąkę. Ciasto jest gotowe, gdy powstała masa jest dość gęsta. Jej konsystencja powinna być bardziej zwarta niż ciasto na naleśniki, ale nie na tyle, by możliwe było ugniatanie ciasta.

Przygotuj patelnię. Wlej na nią trochę oleju słonecznikowego i rozgrzej. Placki najlepiej formować w dłoni. W tym celu posyp ją odrobiną mąki, aby ciasto nie przykleiło sięddo niej. Połóż łyżkę ciastka na dłoni i umieść trochę jagód w środku.

Można dosypać łyżkę cukru, by były słodsze. Szybko złącz krawędzie placka. Pomóc w tym może zwilżenie palców drugiej dłoni. Połóż placuszek na rozgrzanej patelni. Smaż pod pokrywą przez ok. 3 minuty. Odwróć placki na drugą stronę i ponownie smaż przez ok. 3 minuty. Zdejmij gotowe placki z patelni i połóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

Placuszki najlepiej smakują na gorąco z mlekiem lub kefirem. Smacznego!