Gofry z patelni – Tak dobrych jeszcze nie jadłaś. Obłędny smak. Hit w mojej kuchni

Gofry kojarzą się z budkami w miastach czy też na plenerowych imprezach. Od teraz można przygotować samemu pyszne, chrupiące i delikatne gofry nie mając nawet specjalnej gofrownicy!

Jak? Warto wypróbować poniższy przepis. Przygotowanie domowych gofrów nie zajmuje dużo czasu i nie jest trudne.

Od teraz można samemu w każdej chwili je przygotować. To idealny pomysł na szybki i słodki dodatek do obiadu, kolację czy danie do zjedzenia między posiłkami w formie podwieczorku.

Przygotowanie gofrów na patelni może przypominać smażenie naleśników. Jednakże sposób przygotowania różni się przede wszystkim od gęstszej konsystencji ciasta.

Składniki:

  • 240 g masła,
  • 6 łyżek cukru,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • wanilia do smaku.

Sposób przygotowania:

Jajka z cukrem dokładnie utrzeć aż do rozpuszczenia się drobinek. Masło roztopić i dodać je do przygotowanej mieszanki jajecznej. Dodać mąkę i wanilię, a następnie wszystko razem dokładnie wymieszać. Ciasto swoją konsystencją powinno przypominać mleko skondensowane.

Smażyć gofry na suchej i lekko ciepłej patelni. 1 łyżkę ciasta rozsmarować na powierzchni patelni. Gofry smaży się przez kilka minut z każdej strony.

Po zdjęciu go z patelni, zwinąć gofra w rulon. Można podawać z różnymi ulubionymi dodatkami, jak np. bita śmietana, krem, owoce, cukier puder itd.