Od lat używam tego przepisu na domowe, szybkie ciasto drożdżowe z lodówki.

Każdy dobry kucharz ma swój własny przepis na zrobienie wspaniałego ciasta drożdżowego.

Musisz użyć odpowiedniej ilości składników i właściwych proporcji. Ciasto musi zostać wyrobione i pozostawione do wyrośnięcia na odpowiedni czas. Choć ciasto drożdżowe wydaje się łatwe do wykonania, może być trudne do opanowania – Dlatego nie każdy chce się podjąć zadania.

Co by było, gdyby powstał łatwiejszy przepis, który zawsze wyjdzie idealny? Taki, właśnie jest nasz przepis.

Składniki:

  • Mleko- 350 ml,
  • Jajka- 2 sztuki,
  • Mąka pszenna – 700 – 750 g,
  • Drożdże- 50 g,
  • Margaryna- 100 g,
  • Cukier- 2 łyżki,
  • Sól – 1 szczypta

Przygotowanie:

Mąkę 700-750g musimy przesiać przez sito, aby przygotować ciasto. Roztop margarynę, żeby była płynna. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże.

Wymieszaj wszystkie płynne składniki razem, następnie dodaj cukier i sól. Kontynuuj mieszanie, aż do uzyskania dobrego połączenia. Wymieszaj wszystko razem, a następnie dodawaj mąkę w małych ilościach. Kiedy wszystkie składniki zostaną połączone, wymieszaj ciasto i dobrze je zagnieć.

Przykryj miskę z ciastem i wstaw do lodówki. Po 2 godzinach będziesz miała idealne ciasto drożdżowe. Szybkie, domowe ciasto drożdżowe, które można przechowywać w lodówce. Ten przepis jest moim ulubionym od wielu lat.

Można z niego przygotować pyszne bułeczki drożdżowe, kruche ciastka lub dowolny inny przepis, na który masz ochotę. To takie proste! A najlepsze jest to, że możesz przechowywać to ciasto w lodówce do 7 dni. Smacznego!