Tani i pyszny przepis na roladki z kurczaka. Pyszne na chleb lub na kolację.

Ten przepis jest naprawdę oryginalny. Ta przekąska z kurczaka na zimno jest łatwa do zrobienia, niedroga i prosta w przygotowaniu. Może być nawet używana jako przekąska na kanapce!

Składniki

  • 1,3 – 1,5 kg mięsa z kurczaka (podudzie lub filet)
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g włoskich orzechów (obranych)
  • 30 g żelatyny
  • sól
  • ulubione przyprawy do smaku

Sposób przygotowania

Mięso z kurczaka należy pokroić na małe kawałki. Następnie przygotować dużą żeliwną lub z grubym dnem patelnię i ułożyć na niej mięso z kurczaka.

Nie dodajemy do mięsa oleju. Zamiast tego smażymy je na małym ogniu. Mięso puści swoje własne soki. Dodaj sól i pieprz do smaku. Pozostawić do ugotowania na wolnym ogniu przez około 35 do 45 minut.

Użyj ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Podczas duszenia powstanie bulion. Przelej bulion do nowej miski. Pozostawić mięso do ostygnięcia, a następnie, jeśli to możliwe, usunąć kości. Wymieszaj żelatynę i bulion. Na suchej patelni podsmażyć orzechy.
Gotowe orzechy i czosnek dodajemy do mięsa. Wymieszać z solą, przyprawami i żelatyną.

Upewnij się, że używasz czystej, plastikowej butelki. Należy usunąć szyjkę butelki i dodać do niej schłodzoną mieszankę. Mieszaninę należy umieścić w lodówce na co najmniej dwie godziny lub do całkowitego zastygnięcia. Wyjąć zawartość delikatnie przecinając butelkę.

Jeśli chcesz, możesz dodać do przepisu marchew, zieloną fasolkę lub smażoną cebulę. Możesz zastąpić mięso drobiowe wieprzowiną lub wołowiną. Wieprzowinę trzeba będzie gotować dłużej.