W tym artykule poznasz kilka przepisów, które uratują Cię w chwili przyjścia niezapowiedzianych gości albo, gdy nagle najdzie Cię chęć na zjedzenie czegoś słodkiego.
Osoby zapracowane też nie mają zbyt dużo czasu, by spędzać go w kuchni, ale te szybkie przepisy z pewnością przypadną im do gustu. Są to desery sprawdzone, a na przyrządzenie ich nie poświęcimy więcej czasu niż kwadrans.
Ten przysmak został stworzony przez Francuza – Auguste’a Escoffier’a, który zajmował się profesjonalnie kucharstwem. Po jakimś czasie ten deser zyskał popularność w wielu zakątkach świata, a szczególne uznanie zdobył w Stanach Zjednoczonych. Nawet 13 stycznia został dniem tego deseru.
Brzoskwinie (świeże i obrane/konserwowane) wkładamy do rondelka, dodajemy do tego masło i podgrzewamy całość aż będzie gorąca. Później dodajemy dżem malinowy/starte maliny i czekamy aż całość nabierze jednakowej temperatury. Teraz przystępujemy do ubicia śmietany/lodów waniliowych z cukrem pudrem.
Ten deser jest idealny na 4 porcje. Dlatego też należy rozłożyć brzoskwinię na cztery miseczki lub pucharki. Następnie trzeba na owoc położyć śmietanę/lody waniliowe i posypać to orzechami/musli. Do przygotowania tego deseru można też użyć innego, miękkiego owocu.