Jak przygotować pyszne klopsiki do zupy. Delikatne i aromatyczne. Od teraz tylko tak je robię

Co jest największą zaletą klopsików? Zdecydowanie to, że są daniem uniwersalnym. Można je jeść zarówno z ziemniakami lub innymi dodatkami, jak i użyć jako dodatek do zup, sosów czy do makaronów.

Są świetnym uzupełnieniem wielu potraw i co istotne – proces ich przygotowania jest bardzo łatwy i przede wszystkim szybki. W celu ich zrobienia, zaopatrz się w następujące składniki:

  • mielona wołowina 450 g (możesz użyć kurczaka bądź indyka, jeśli wolisz),
  • bułka tarta 1/4 szklanki (ewentualnie kasza manna),
  • jajko 1 sztuka,
  • sól 0,5 łyżeczki,
  • czarny pieprz 0,25 łyżeczki,
  • cebula w proszku 1 łyżeczka lub drobno posiekana świeża cebula,
  • natka pietruszki 2 łyżeczki.

Przygotowanie:

Mięso mielone wymieszaj z bułką tartą (lub kaszą manną). Jajko lekko ubij, a następnie dodaj do mięsa i całość wymieszaj. Możesz przystąpić do przyprawienia klopsików. Postaw na sól, pieprz, cebulę, ewentualnie czosnek lub inne wedle uznania. Ponownie mieszaj, do momentu aż uzyskasz gładką masę.

Masa jest już gotowa! Zacznij formować klopsiki.

Ostateczny etap zależy od tego w jakiej formie chcemy jeść klopsiki. Jeśli chcemy dodać je do zupy, to śmiało możemy je dodać do gotującego się wywaru. Możemy je również zamrozić i wyjąć w każdym dowolnym momencie.