Czekoladowa polewa do wypieków z odbiciem lustrzanym: Twoje torty będą wyglądały z nią wspaniale.

Szukasz idealnego czekoladowego lukru, którym możesz pokryć swoje ciasto? To jest właściwy przepis dla Ciebie. Oto polewa, która wygląda jak lustro. Brzmi pysznie, prawda? Nazywa się „Lustro czekoladowe”.

Zacznijmy od upewnienia się, że masz wszystkie składniki.

  • 170g cukru,
  • 160 g miodu,
  • 170 g mlecznej czekolady,
  • 100ml wody,
  • 1,5 łyżki stołowej żelatyny,
  • 200ml mleka skondensowanego.

W małej miseczce wymieszaj żelatynę. Dodaj do niej 40ml wody. Odstaw gotową papkę na 20 minut. W rondelku dodaj 60ml wody, miód i cukier. Wymieszaj ponownie. Włóż garnek do kuchenki. Poczekaj aż się zagotuje. Utrzymuj ogień na mniej niż 2 minuty.

W dużym garnku dodaj masę żelatynową i mleko skondensowane. Tabliczka czekolady powinna być pokruszona na małe kawałki. Mieszaj ponownie, aż do całkowitego rozpuszczenia. Odcedź masę za pomocą sitka. Teraz wylej masę na ciasto.

Połóż ciasto na kawałku papieru, a następnie umieść pod nim miskę, aby zebrać ewentualny nadmiar polewy. Aby równomiernie pokryć cały tort, przesuwaj polewę od środka ku brzegom. Aby udekorować ciasto, dodaj owoce lub bitą śmietanę.

Wszystko jest gotowe. Teraz czas na zabawę!