Weź patelnię i dodaj do niej masło. Podgrzej, aby się roztopiło. Dodaj mąkę i mieszaj na wolnym ogniu, aby całość nabrała brązowego koloru. Następnie wsyp 1/2 łyżeczki soli i powoli wlewaj mleko. Całość energicznie mieszaj i podgrzewaj przez 3-4 minuty na małym ogniu.
Wyłącz palnik i odstaw garnek, aby sos przestygnął przez ok 10-15 minut. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Przełóż na sitko, aby odsączyć ją od nadmiaru wody. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 200°C Do letniego sosu dodaj żółtka i 60 g startego sera.
Cukinię odciskać w dłoniach i przełóż do powstałej masy. Dodaj biały pieprz do smaku. W osobnej misce ubij na sztywną pianę białka wraz z solą. Stopniowo przekładaj ją do masy z cukinii, mieszaj delikatnie, aby nadal była lekka i puszysta. Blaszkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.