Wszyscy je uwielbiają i ciągle proszą o dokładkę – Roladki z cukinii to hit na wszystkich przyjęciach.

Ten przepis jest idealny dla każdego, kto czekał na rozpoczęcie sezonu na cukinię! Jest prosty i pyszny. Będziesz zaskoczony tym, jak łatwe i pyszne są te cukiniowe roladki z nadzieniem z drobiu mielonego.

Cukiniowa rolada to elegancki i ciekawy pomysł na przystawkę. Można ją wykorzystać jako dekorację na świątecznym stole lub jako przekąskę na przyjęciach. Przepis jest łatwy w przygotowaniu i można go upiec w piekarniku. Będziesz mile zaskoczony tym wyjątkowym przepisem!

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 2 małe jajka
  • 300 g mielonego kurczaka
  • 1 cebula
  • 100 g twardego sera
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • olej słonecznikowy
  • przyprawy do smaku: sól, czarny pieprz mielony, zioła

Przygotowanie:

Umyte cukinie należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W dużej misce wymieszać jajka. Dodać startą cukinię do miski. Wszystko dobrze wymieszać. Ponownie wymieszać masę. Dodaj 2-3 łyżki mąki. Piecz masę w jednej warstwie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez około 15-20 minut.

Cebulę obrać i posiekać. Następnie podsmaż ją na oleju słonecznikowym. Na koniec dodaj zmielone mięso z kurczaka. Smażyć kurczaka, aż stanie się złotobrązowy. Doprawić mięso solą i pieprzem. Połączyć usmażone mięso z wcześniej startym serem w dużej misce. Połączyć wszystko.

Umieść ciasto do pieczenia na papierze pergaminowym i włóż do środka nadzienie. Pozostawić trochę miejsca wokół krawędzi. Następnie zwinąć ciasto i włożyć do piekarnika na 10 minut, aż ser się rozpuści. Teraz możesz już zwinąć swoją cukinię! Można ją podawać na ciepło lub na zimno.

Ciesz się tym pysznym smakiem, krojąc ją na mniejsze kawałki przed podaniem. Dla urozmaicenia możesz zastąpić mięso pieczarkami. Rolada nadal będzie smakować wyśmienicie. Podziel się tym przepisem z przyjaciółmi, którzy uwielbiają cukinię.