Cukinia zapiekana z pomidorami – robi furorę w moim domu. Przepis wart zapisania.

Ludzie nie są w stanie żyć zdrowo bez warzyw. Warzywa odgrywają bardzo ważną rolę w naszej diecie, a szczególnie cukinia, która jest w stanie zdziałać cuda jeśli tylko będziemy ją często spożywać.

Cukinia bogata jest w różne witaminy m.in. witaminę C oraz K, które sprawiają że siła naszego organizmu znacznie wzrasta. Cukinia jest również lekkostrawna i przyspiesza metabolizm co łączy się ze zdrową utratą wagi. Osobą cierpiącym na chorobę wątroby oraz nadciśnienie zaleca się wprowadzenie cukinii do ich diety.

Jestem ogromną fanką cukinii, dlatego dziś chciałam podzielić się z wami przepisem z cukinią w roli głównej. Będzie to Cukinia zapiekana z pomidorami pod pyszną serową kołderką. Danie idealnie nadaje się na kolacje, ponieważ jest lekko strawne i niesamowicie pyszne.

Składniki:

  • Cukinia – 2 sztuki
  • Pomidor – 2 sztuki
  • Ziemniaki – 1 sztuka
  • Ser Twardy – 150 g
  • Cebula – 1 sztuka
  • Przyprawy – czarny pieprz (mielony), sól, Zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

Cebule należy pokroić w kostkę, a następnie smażyć na oleju słonecznikowym, aż osiągniemy złoty kolor. Następnie należy ułożyć ją w naczyniu do pieczenia. Następnym krokiem będzie pokrojenie pomidorów, cukinii oraz obranych wcześniej ziemniaków w plastry, a dalej umieszczenie ich naprzemiennie w naczyniu.

Następnie używamy soli, pieprzu oraz Ziół, żeby nadać daniu aromatyczny smak. Dalej należy przykryć naczynie folią i włożyć do wcześniej nagrzanego piekarnika do 200 stopni na czas 30 minut.

Zdejmujemy folię i sypiemy całość tartym serem. Po czym znowu wkładamy do piekarnika na 15-20 minut, aż rozpuści się ser.

Danie należy podawać na gorąco, aby zachowało jak najlepszy smak i aromat. Moim zdaniem jest to idealna opcja na kolacje dla osób, które chcą zmienić swoje nawyki żywieniowe. Smacznego!