Pyszna cukiniowa przekąska, lepsza od grzybków – Lepiej przygotuj zrób na zimę więcej słoików. Prosty babciny przepis.
Alternatywa dla grzybowych potraw? Cukinia! Zimą jak znalazł, a do tego palce lizać.
Cukinia w ostatnich latach stała się jednym z najczęściej wybieranych przez Polaków warzywem. Jednakże jest to warzywo importowane, nie uprawiane w Polsce w ciągu całego roku. W jaki sposób zatem można cieszyć się jej walorami smakowymi cały rok? Przedstawiamy proste przepisy na przepyszne przetwory z cukinii na bazie których przygotujesz pożywne przekąski dla całej rodziny.
W celu przygotowanie przetworów z cukinii potrzebne są składniki, które na co dzień możesz znaleźć w każdym sklepie osiedlowym. Poniższa lista pomoże Ci w przygotowaniu niezbędnych składników:
- cukinia – 1,5 kg
- ostra papryczka chili – 1 sztuka
- natka pietruszki – 20 g
- czosnek – 4 ząbki
- olej słonecznikowy – 120 ml
- ocet – 120 ml
- cukier – 3 łyżki stołowe
- pieprz – 1 łyżeczka
- sól – 1 łyżka stołowa
Ten skład powinien wystarczyć na przygotowanie dwóch słoików przetworów po 500 ml każdy. W przypadku większego apetytu możesz zwiększyć ilość składników według potrzeby. Po prostu jeżeli potrzebujesz 4 słoiki przetworów po 500 mln każdy ilość składników mnożysz razy 2.
Sposób przyrządzenia:
Cukinię umyj i pokrój w drobną kostkę. Następnie odłóż ją do głębokiej miski. Do miski z pokrojoną cukinią dosyp łyżkę soli, łyżeczkę pieprzu, trzy łyżki cukru oraz 120 mln oleju słonecznikowego. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do miski z pozostałymi składnikami.
Papryczkę chilli pokrój na plasterki oraz posiekaj na drobno natkę pietruszki. Oba składniki dodaj do miski z cukinią i zalej wszystko 120 ml octu. Dokładnie wymieszaj i poczekaj 3 godziny. Po tym czasie wyłóż zawartość miski do dwóch przygotowanych słoików. Ważne jest aby cukinia i pozostałe składniki zostały wlane do słoików wraz z zalewą, która wytworzyła się w ciągu tych 3 godzin oczekiwania.
Słoiki zakręć bardzo dokładnie i wstaw je do garnka z ciepłą wodą wyłożonego ręcznikiem kuchennym. Garnek wraz z słoikami przestaw na kuchenkę i zagotuj wodę. Słoiki powinny gotować się w wodzie przez około 8 minut.
Po tym czasie odstaw garnek na bok i poczekaj aż woda w garnku się ochłodzi. Wyjmij słoiki z wody i sprawdź czy są szczelnie zamknięte. Jest to bardzo ważne, gdyż nieszczelne słoiki mogą doprowadzić do zepsucia tak przygotowanych przetworów.