Pyszna cukiniowa przekąska, lepsza od grzybków – Lepiej przygotuj zrób na zimę więcej słoików. Prosty babciny przepis.

Alternatywa dla grzybowych potraw? Cukinia! Zimą jak znalazł, a do tego palce lizać.

Cukinia w ostatnich latach stała się jednym z najczęściej wybieranych przez Polaków warzywem. Jednakże jest to warzywo importowane, nie uprawiane w Polsce w ciągu całego roku. W jaki sposób zatem można cieszyć się jej walorami smakowymi cały rok? Przedstawiamy proste przepisy na przepyszne przetwory z cukinii na bazie których przygotujesz pożywne przekąski dla całej rodziny.

W celu przygotowanie przetworów z cukinii potrzebne są składniki, które na co dzień możesz znaleźć w każdym sklepie osiedlowym. Poniższa lista pomoże Ci w przygotowaniu niezbędnych składników:

  • cukinia – 1,5 kg
  • ostra papryczka chili – 1 sztuka
  • natka pietruszki – 20 g
  • czosnek – 4 ząbki
  • olej słonecznikowy – 120 ml
  • ocet – 120 ml
  • cukier – 3 łyżki stołowe
  • pieprz – 1 łyżeczka
  • sól – 1 łyżka stołowa

Ten skład powinien wystarczyć na przygotowanie dwóch słoików przetworów po 500 ml każdy. W przypadku większego apetytu możesz zwiększyć ilość składników według potrzeby. Po prostu jeżeli potrzebujesz 4 słoiki przetworów po 500 mln każdy ilość składników mnożysz razy 2.

Sposób przyrządzenia:

Cukinię umyj i pokrój w drobną kostkę. Następnie odłóż ją do głębokiej miski. Do miski z pokrojoną cukinią dosyp łyżkę soli, łyżeczkę pieprzu, trzy łyżki cukru oraz 120 mln oleju słonecznikowego. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do miski z pozostałymi składnikami.

Papryczkę chilli pokrój na plasterki oraz posiekaj na drobno natkę pietruszki. Oba składniki dodaj do miski z cukinią i zalej wszystko 120 ml octu. Dokładnie wymieszaj i poczekaj 3 godziny. Po tym czasie wyłóż zawartość miski do dwóch przygotowanych słoików. Ważne jest aby cukinia i pozostałe składniki zostały wlane do słoików wraz z zalewą, która wytworzyła się w ciągu tych 3 godzin oczekiwania.

Słoiki zakręć bardzo dokładnie i wstaw je do garnka z ciepłą wodą wyłożonego ręcznikiem kuchennym. Garnek wraz z słoikami przestaw na kuchenkę i zagotuj wodę. Słoiki powinny gotować się w wodzie przez około 8 minut.

Po tym czasie odstaw garnek na bok i poczekaj aż woda w garnku się ochłodzi. Wyjmij słoiki z wody i sprawdź czy są szczelnie zamknięte. Jest to bardzo ważne, gdyż nieszczelne słoiki mogą doprowadzić do zepsucia tak przygotowanych przetworów.

Teraz wystarczy tylko poczekać na długie zimowe wieczory, aby móc delektować się przepyszną przekąską.