Przepis od szefa pobliskiej restauracji na przekąskę z cukinii. Nigdy nie jadłam lepszej.

Smaczne danie, proste w przygotowaniu, nadające się do zjedzenia zarówno na ciepło jak i na zimno. Czego chcieć więcej?

Może żeby było dodatkowo dietetyczne i zdrowe? Załatwione! Przedstawiam przepis na przekąskę z chrupiącej cukinii!

Będą Ci potrzebne:

  • młode cukinie (3-4 sztuki)
  • czosnek (3 ząbki)
  • łyżeczka papryki
  • łyżeczka oleju roślinnego
  • łyżeczka soli
  • twardy ser (50 gram)

Cukinie myjemy i kroimy na plastry o długości około 5 centymetrów każdy, trzeba je następnie dokładnie posolić. Twardy ser należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Trzy ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do sera, razem z olejem roślinnym i papryką oraz odrobiną soli. Wszystko (oprócz samych cukinii) starannie mieszamy.

Cukinię należy piec na dużej blasze do pieczenia lub ruszcie. Pokrojone plasterki cukinii trzeba dokładnie obtoczyć w przygotowanej przed chwilą panierce i położyć je na blasze lub ruszcie.

Plasterki cukinii pieczemy w temperaturze od 180 do 200 stopni przez około 15-20 minut, aż do zmiany koloru panierki na złoto-brązowy. Zanim włożymy je do piekarnika, powinien być on uprzednio dobrze rozgrzany do wymaganej temperatury

Danie to najlepiej smakuje na ciepło, podawane z sosem jogurtowym, sosem czosnkowym lub ze śmietaną.