Nie potrzebujesz posiadać wyjątkowych zdolności cukierniczych, by dosłownie w 10 minut stworzyć ten pyszny deser.

Prosty przepis na ciasto, do którego nie potrzebujesz piekarnika. Idealny na gorące dni, deser prosto z lodówki. Jego przygotowanie jest bardzo szybkie, zajmie Ci około 10 minut. Nie dość, że szybko i prosto to jeszcze pysznie!

Lista składników, potrzebnych do wykonania ciasta:

  • 100 gram białej czekolady
  • 40 herbatników
  • 500 gram twarogu półtłustego
  • 150 gram czekolady mlecznej
  • 260 ml mleka
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 200 gram cukru pudru
  • 357 ml śmietany 18%
  • 80 gram puddingu bez gotowania
  • naczynie lub foremka o wymiarach 20×30 cm.

Sposób przygotowania:

Najpierw odlej około 80 ml i mleka i po kolei zamocz w nim każdy z herbatników. Połowę z nich ułóż obok siebie na dnie foremki lub innego naczynia, które używasz. Następnie zajmij się przygotowaniem 2 mas. Aby wykonać pierwszą, utrzyj cukier z twarogiem na gładko. Druga masa to ubita śmietana, mleko i pudding w proszku.

Kiedy masz gotowe obie masy, musisz je połączyć. Do ubitej śmietany powoli dodaj twaróg z cukrem aż powstanie puszysty, dość gęsty, krem.  Wylej połowę masy na przygotowane wcześniej herbatniki, a następnie ułóż na masie resztę, która Ci została. Tak samo, jak wcześniej, jeden obok drugiego.

Została tylko dekoracja ciasta, polej je polewą czekoladową. Aby ją wykonać, zagrzej w rondelku śmietankę, dodaj czekoladę i dokładnie wymieszaj. Ciasto gotowe! Teraz schowaj je na 2 godziny do lodówki i ciesz się smakiem.