Najlepsza szarlotka to oczywiście ta, przygotowywana przez nasze babcie lub mamy, ponieważ kojarzy się z beztroskim czasem dzieciństwa i domową atmosferą. Jeśli tęsknisz za pyszną, domową szarlotką, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość – z naszym przepisem bez problemu przygotujesz ją w domu. Wyjątkowy smak gwarantowany! Ten deser nigdy się nie nudzi.
Starte jabłka należy posłodzić, a następnie dusić na małym ogniu do uzyskania miękkości. Następnie dodajemy sok z cytryny oraz kaszę mannę/bułkę tartą. Łączymy ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Ostrożnie dodajemy śmietanę, unikając zbyt rzadkiej konsystencji ciasta. Gotowe ciasto dzielimy na 2 równe części.
Odstawiamy do lodówki na 30 minut, a po tym czasie dokładnie rozwałkowujemy. Pierwszą część ciasta umieszczamy na blaszce do pieczenia. Na ciasto wykładamy jabłka. Na gorę jabłek nakładamy drugą część rozwałkowanego ciasta, nakłuwamy ciasto widelcem.