Oto przepis na wyjątkową szarlotkę z kwaśną śmietaną: smakuje dokładnie tak, jak przyrządziły ją nasze babcie

Szarlotka to jedno z najbardziej lubianych ciast. Trudno znaleźć osobę, która nie lubi tego deseru.

Najlepsza szarlotka to oczywiście ta, przygotowywana przez nasze babcie lub mamy, ponieważ kojarzy się z beztroskim czasem dzieciństwa i domową atmosferą. Jeśli tęsknisz za pyszną, domową szarlotką, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość – z naszym przepisem bez problemu przygotujesz ją w domu. Wyjątkowy smak gwarantowany! Ten deser nigdy się nie nudzi.

Do przygotowania ciasta potrzebujesz:

  • 250 mililitrów śmietany,
  • 500 gramów mąki pszennej lub tortowej,
  • 200 gramów cukru pudru,
  • 2 jajka
  • skórka z cytryny,
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • szczypta soli.

Nadzienie jabłkowe:

  • kilogram ulubionych jabłek,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2-3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny,
  • sok z cytryny,
  • cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

Starte jabłka należy posłodzić, a następnie dusić na małym ogniu do uzyskania miękkości. Następnie dodajemy sok z cytryny oraz kaszę mannę/bułkę tartą. Łączymy ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Ostrożnie dodajemy śmietanę, unikając zbyt rzadkiej konsystencji ciasta. Gotowe ciasto dzielimy na 2 równe części.

Odstawiamy do lodówki na 30 minut, a po tym czasie dokładnie rozwałkowujemy. Pierwszą część ciasta umieszczamy na blaszce do pieczenia. Na ciasto wykładamy jabłka. Na gorę jabłek nakładamy drugą część rozwałkowanego ciasta, nakłuwamy ciasto widelcem.

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone i ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!