Jeżeli poszukujesz sprawdzonego i w miarę prostego przepisu na smakowity wypiek, możesz śmiało zdecydować się na ciasto egipskie.

Następnie pokrój masło na mniejsze kawałki i dodaj do ostudzonej masy. Ubijaj mikserem, aż uzyskasz jednolitą masę.

Przygotuj dwa kawałki papieru do pieczenia. Pozostały cukier rozpuść w garnku, delikatnie go karmelizując, a następnie od razu wyłóż go na przygotowany papier. Przykryj drugim kawałkiem i rozgnieć wałkiem, aby uzyskać mniejsze kawałki. Dzięki temu będziesz mieć pyszną, chrupiącą warstwę.

Krem ubij na sztywno i dodaj karmelizowany cukier oraz resztę orzechów.

Składanie ciasta: Połóż jedną część ciasta na spód, przełóż 1/3 gotowego kremu i 1/3 kremu z chrupiącą warstwą. Następnie połóż kolejną część ciasta i ponownie przełóż kremami. Na koniec połóż ostatnią część ciasta oraz resztę kremów. Możesz udekorować orzechami.

Moi goście byli zachwyceni! Gra była warta świeczki – musisz spróbować i ty!

Czytaj dalej