Jeżeli poszukujesz sprawdzonego i w miarę prostego przepisu na smakowity wypiek, możesz śmiało zdecydować się na ciasto egipskie.

Zbliżają się urodziny dziecka. Już miesiąc wcześniej rozmyślam, jakie mięso przygotować, co podać na kolację oraz jakim ciastem tym razem zaskoczę swoich gości.

Sernik był ostatnio, ciasto „Shrek” to już nuda, a „Fale Dunaju” znają chyba wszyscy – znasz to? Internet pełen jest rozmaitych przepisów, ale jak znaleźć taki, który zadziwi. Z pomocą mogą przyjść stare książki kucharskie mamy, babci czy ciotki. Tak też trafiłam na wymagające, ale niezwykle orzechowe ciasto egipskie.

Składniki:

  • 650g mąki pszennej
  • 350ml mleka
  • 650g cukru
  • 300g mielonych orzechów włoskich
  • 20g cukru waniliowego
  • 9 białek
  • 9 żółtek
  • 170g masła
  • 350ml gotowego kremu

Przygotowanie ciasta: