Smaczny, szybki i bez pieczenia: pyszny, miękki deser. To jest świetny przepis!

Jesteście fanami ciast, które nie wymagają pieczenia? Ten przepis jest dla Ciebie. To pyszne ciasto biszkoptowe rozpływa się w ustach. Łatwe do zrobienia i świetne na deser do popołudniowej kawy.

Składniki:

Ciasto

  • 40 herbatników (najlepiej z dodatkiem kakao)
  • 500 g twarogu
  • 375 ml kwaśnej śmietany
  • 80 g proszku budyniowego
  • 80 ml mleka
  • 200g cukru pudru
  • Do nasączenia herbatników potrzebne będzie 180 ml mleka

Składniki na polewę:

  • 150g czekolady mlecznej
  • 150g śmietanki
  • 100g startej białej czekolady

Sposób przygotowania:

Herbatniki zanurzyć w mleku i ułożyć na dnie patelni o wymiarach 20×30 cm. Połączyć twaróg z cukrem.

Połączyć śmietanę, budyń i mleko. Śmietanę zmiksować z mlekiem, aż powstanie jednolita masa. Zmniejszyć obroty miksera i dodać twaróg. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Połowę masy rozsmarować na herbatnikach. Drugą połowę biszkoptów zamoczyć na kilka sekund w mleku.

Ponownie ułożyć warstwę kremu i herbatników. Przygotować polewę. W gorącej śmietance połączyć oba rodzaje posiekanej czekolady. Wszystko razem wymieszać trzepaczką. Taką polewą można udekorować ciasto.

Ciasto powinno być przechowywane w lodówce przez co najmniej kilka godzin. Najlepiej zostawić ciasto w lodówce na całą noc. Przed podaniem pokroić ciasto nożem.

Wskazówka: Lukrowanie nie jest konieczne. Możesz podawać go bez lukru.