Pokusa każdego łasucha, prawdziwe dzieło sztuki cukierniczej, coś, czego po prostu trzeba spróbować.

Krakowskie ciasto z pianką.

Rozpływa się w ustach, i sprawia, że nie sposób nie spytać o przepis. Żeby uzyskać to smakowite połączenie delikatnego ciasta, aksamitnej pianki z owocami, i pysznego kremu, niezbędne nam będą następujące składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • żółtka z trzech (3) jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Pianka:

  • białka z czterech (4) jajek
  • 125 g cukru pudru
  • pół łyżki skrobi ziemniaczanej

Oprócz tego należy przygotować 225 g mrożonych owoców. Doskonale nadadzą się drobne owoce, takie jak maliny, albo jagody, ale możemy użyć każdych, które lubimy.

Krem:

  • • 250 ml mleka
  • • 100 g masła (powinno mieć temperaturę pokojową)
  • • 1 żółtko z jajka
  • • 50 g cukru
  • • 1 torebka cukru waniliowego
  • • 1 łyżka mąki pszennej
  • • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Jak zrobić nasz przysmak?