Gdy zależy ci na tym, by ciasto zrobić szybko i było przepysznie, to idealnie sprawdzi się włoskie ciasto „12 łyżek”.

Bardzo wielu osobom marzy się przygotowanie ciasta, które jest smaczne i prosto się je piecze.

Przykładem takiego ciasta jest rzecz jasna włoskie ciasto o enigmatycznie brzmiącej nazwie 12 łyżek. Wystarczy połączyć ze sobą kilka składników, a następnie upiec ciasto. Nietrudno się domyślić, że nazwa wypieku wzięła się od tego, że poszczególne składniki odmierzane są właśnie w łyżkach.

Składniki:

  • 12 łyżek cukru
  • 12 łyżek mleka
  • 12 łyżek oleju słonecznikowego
  • 12 łyżek mąki pszennej
  • 3 jaja
  • ok 8 gram proszku do pieczenia
  • cukier puder
  • szczypta soli
  • połowa cytryny

Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta 12 łyżek jest niesamowicie proste. Pierwszym etapem będzie oczywiście ubicie jajek z niewielkim dodatkiem soli. Później trzeba będzie dodać do niej cukier, a następnie olej, mleko oraz sok cytrynowy. Ostatnim etapem jest dodanie do masy przesianej mąki wraz z proszkiem do pieczenia.

Naczynie, w którym będziemy piec ciasto, trzeba będzie przykryć papierem. Dzięki temu, nie przywrze ono do ścianek. Rozgrzejmy piekarnik do około 180 stopni Celsjusza. Po tym jak piekarnik się nagrzeje, wkładamy do niego ciasto i pozostawiamy je tam przez pół godziny.

Ciasto po upieczeniu i ostudzeniu można będzie dowolnie udekorować. Można będzie wykorzystać owoce, zarówno świeże, jak i suszone czy kandyzowane. Ciasto pięknie będzie wyglądało, jeżeli polejemy je czekoladą, najlepiej gorzką. Warto eksperymentować z różnymi dodatkami.

Dzięki temu, ciasto za każdym razem będzie miało inny smak, którym zaskoczymy nie tylko siebie, ale i swoich gości.